Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ekologický mercedes jako plug-in hybrid

Ekologický mercedes jako plug-in hybrid

Trojice mercedesů šetrných k životnímu prostředí s názvem Blue Zero zavítá do Frankfurtu. Stejně jako v lednu na autosalonu v Detroitu se představí elektromobil E-Cell, vodíkový F-Cell a hybrid dobíjený ze zásuvky E-Cell Plus.

Mercedes Blue Zero E-Cell Plus přitom zdatně kombinuje možnosti provozu na elektřinu se spalovacím motorem.

V Evropě se poprvé představí na autosalonu ve Frankfurtu.Podobně jako u připravovaného Chevroletu Volt nebo Opelu Ampera však vůz nevyužívá spalovacího motoru přímo k pohonu, nýbrž s ním dobíjí akumulátory. Ty potom dodávají energii elektromotoru, který pohání přední kola. Spalovací motor tak totiž může fungovat v optimálním režimu, zvyšuje se jeho účinnost a snižuje se spotřeba. Navíc lze auto dobíjet ze zásuvky, kvůli čemuž se tyto vozy nazývají plug-in hybridy.

Přeplňovaný benzinový tříválec disponuje výkonem 68 koní a sídlí nad zadní nápravou. Elektromotor produkuje 136 koní a maximální točivý moment 320 newtonmetrů je k dispozici od první otáčky. Na stovku vůz akceleruje do jedenácti sekund a nejvyšší rychlost je elektronicky omezena na 150 kilometrů v hodině.

Kabinu E-Cell odlišují od ostatních mercedesů materiály i design.Na elektřinu může E-Cell Plus ujet až sto kilometrů, přičemž zrychlené nabití trvá hodinu. Z běžné zásuvky pak čerpá energii šest hodin. Spalovací motor nicméně umožňuje dotankovat benzin kdekoli a dojezd na jeho nádrž činí 500 kilometrů.

Mercedes Blue Zero E-Cell Plus je podobně jako dva ostatní vozy v předsériové podobě. Automobilka modely hodlá testovat v provozu, aby je mohla uvést na trh v případě zájmu zákazníků.

Foto: Mercedes

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů