Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Město Karlovy Vary připravuje vyhlášku, která má zakázat rušení nočního klidu a hlučení o nedělích a svátcích. Podobnou vyhlášku už před lety přijalo, ministerstvo vnitra ji ale tehdy zrušilo. Nyní, podle vedení města, by ale vyhláška mohla uspět, řekl ČTK náměstek primátora Petr Keřka. "My jsme podobnou vyhlášku měli od roku 2001 a dokonce jsme podle této vyhlášky organizovali i stavební práce ve městě. Později nám ale pracoviště ministerstva vnitra v Sokolově doporučilo části vyhlášek zrušit. My jsme se tomu bránili, ale nakonec byla vyhláška zrušena přímo ministerstvem," uvedl Keřka.Podle něj se ale pohled ministerstva změnil, a tak chce město zákaz hluku v noci a o svátcích opět zavést.

V téměř čtyřiceti pražských trafikách probíhá netradiční recyklační akce "L&M Vraťte krabky" společnost Philip Morris ČR. Za pět prázdných krabiček cigaret L&M vhozených do připravených kontejnerů mohou kuřáci starší 18 let získat brandovaný zapalovač. Prázdné krabičky dostanou po naplnění kontejneru k dispozici vybraní umělci a vytvoří objekt, který bude opět umístěn v trafice.

Až 50 000 odpůrců jaderné energie v sobotu protestovalo v centru Berlína. Na jedné z největších protiatomových manifestací posledních let aktivisté požadovali celosvětové odpojení jaderných reaktorů a upozornili na údajně neřešenou otázku dlouhodobého skladování jaderného odpadu.

Ekologický poradce amerického prezidenta Baracka Obamy po silné kritice ze strany republikánů rezignoval. Van Jones, který podepsal kontroverzní petici o zapletení někdejší americké vlády do teroristických útoků z 11. září 2001, zdůvodnil svůj odchod "špinavou kampaní" ze strany svých odpůrců. Jones uvedl, že nechce narušit snahu Obamovy administrativy o prosazení zdravotních reforem a klimatického balíčku, a proto odešel.

Soul - Šest Jihokorejců je dnes pohřešováno v blízkosti hranic s KLDR, kde je spláchla náhle vzedmutá voda řeky Imdžin. Ta teče ze Severní Koreje do Jižní a jihokorejští hasiči a záchranáři předpokládají, že do ní KLDR vypustila část vody z přehrady, píše agentura Reuters.
"Severní Korea pravděpodobně vypustila vodu ze své přehradní nádrže na řece Imdžin," řekl jeden z hasičů. "Šest lidí je pohřešováno a pátrání po nich pokračuje. Dalších deset osob se podařilo zachránit," dodal.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů