Pátek, 29. března 2024

Kvůli povodním vzroste dluh státu až o 7 miliard

Kvůli povodním vzroste dluh státu až o 7 miliard

Oblastem postiženým povodněmi pomůže i Státní fond rozvoje bydlení.

Poslanecká sněmovna schválila vydání státních dluhopisů v objemu až sedmi miliard korun na odstraňování povodňových škod.

Dluhopisy podle dohody odkoupí Evropská investiční banka. Zákon o vydání dluhopisů nyní zamíří do Senátu, poté ho dostane k podpisu prezident. Podpořilo ho 176 poslanců ze všech parlamentních stran.

Splatnost dluhopisů může být až 35 let. Úroky z těchto dluhopisů budou každoročně zvyšovat výdaje rozpočtu o 325 milionů korun, informoval o tom poslance ministr financí Eduard Janota. Zdůraznil, že poslanci schválili jen úvěrový rámec pro vydání dluhopisů a ujistil, že stát letos vydá tyto dluhopisy jen do dvou miliard korun. "Nebudu okrádat stát o zbytečné úrokové náklady," prohlásil.

Upozornil současně, že jen úroky ze státního dluhu v příštím roce budou při deficitu kolem 230 miliard korun představovat 80 miliard korun. Janota odhadl, že za dva až tři roky už roční náklady na úroky překročí 100 miliard korun.

Na byty a domy přispěje fond rozvoje bydlení

Státní fond rozvoje bydlení bude moci obcím a lidem poškozeným letošními povodněmi pomoci částkou až 420 milionů korun. Z celkové částky by mělo připadnout 200 milionů korun na zvýhodněné úvěry a dotace obcím na opravy poškozeného bytového fondu.

Dalších 70 milionů korun chce fond přesunout na zvýhodněné úvěry občanům na výstavbu nových domků. Zbylých 150 milionů korun je určeno rovněž občanům na zvýhodněné úvěry na opravy a rekonstrukce bydlení poškozeného povodněmi.
Peníze chce fond přesunout z peněz na úvěry mladým lidem na bydlení. Nepředpokládá, že by kvůli tomuto opatření dostal dotaci ze státního rozpočtu nebo nějaký jiný příjem.


"Považujeme to za návrh, který je dobrý," řekl předseda sněmovního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Tom Zajíček (ODS).

Povodně, které koncem letošního června postihly část Čech i Moravy, byly třetí nejtragičtější v novodobé historii Česka a vyžádaly si 15 obětí. Celkové škody se odhadují na více než 8,5 miliardy korun, z toho na státním majetku 6,85 miliardy. Většinu nákladů na jejich odstraňování ponese stát.

http://tn.nova.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů