Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pod dozorem státu se sází plevel

Pod dozorem státu se sází plevel

Praha - Česko ročně utratí desítky milionů korun za likvidaci invazních druhů rostlin. Kvůli podpoře vytápění biomasou ale další nepůvodní druhy dotuje, píší ve čtvrtečním vydání Lidové noviny.

S nepůvodními rostlinami zavlečenými do Česka už roky úporně bojují lesníci, zahrádkáři a snaží se je vyhubit i stát. Ten chce, aby se do likvidace agresivních zavlečených druhů rostlin, jako je bolševník nebo křídlatka, zapojili i zemědělci. Pokud rolníci neuposlechnou, přijdou o dotace. Tím sedlákům hrozí ministerstvo zemědělství., uvádí list.

Jiný státní úřad, ministerstvo životního prostředí zase zemědělce podporuje v pěstování rychle rostoucích energetických plodin. To kvůli ekologickému vytápění biomasou. Avšak mezi energetické druhy rostlin spadají i ty, které v Česku nejsou původní a stát se je snaží už roky vyhubit. V oficiálním ministerském seznamu rostlin vhodných pro energetické účely je 35 druhů. Z nich je ale 23 v Česku nepůvodních. A právě to vadí některým ekologům a odborníkům, kteří poukazují na to, že s nepůvodními druhy jsou většinou jen starosti a mohou se vymknout kontrole a ničit tuzemskou přírodu, píší Lidové noviny.

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů