Čtvrtek, 25. dubna 2024

Přírodní zahrady bez hranic také na Vysočině

Přírodní zahrady bez hranic také na Vysočině
Naši tuzemští zahrádkáři se mohou inspirovat jen kousek za hranicemi u rakouských sousedů. V rámci přeshraničního projektu Přírodní zahrady bez hranic se jim nabízí zajímavá příležitost seznámit se s ekologickým zahrádkařením a současně využít možnost konzultace s odborníky. Přírodní zahrady na Vysočině se pak stanou nejen místem mezi domem a ulicí, ale i místem odpočinku, prostorem pro dětské hry a nebo "obývacím pokojem".

K mezinárodnímu projektu Příroda v zahradě se na Vysočině připojila obecně prospěšná společnost Chaloupky. Slavnostního zahájení se zúčastnil také ředitel Chaloupek Josef Zetěk společně s radním kraje Vysočina Tomášem Škarydem. "Přírodní zahrady jsou u sousedů v Dolním Rakousku vyhledávanými výletními cíly. Jsou součástí cestovního ruchu a návštěvníci přicházejí nejen za odpočinkem, ale chodí i pro inspiraci nebo pro radu, jak ekologicky bojovat proti škůdcům. Tento projekt považuji za velmi skvělý a budeme na něm s ekologickým centrum Chalopky spolupracovat," sdělil Tomáš Škaryd, radní pro cestovní ruch a kulturu.

Přeshraniční projekt "Příroda v zahradě" podporuje biologické zahradničení a přírodě blízké uspořádání zahrad. Úspěšný projekt Dolního Rakouska má možnost zakořenit díky společnému projektu s partnery na české straně - svých sousedů. Během zahájení projektu 10. září 2009 sdělil Wolfgang Sobotka, zástupce dolnorakouského hejtmana, že: "Příroda v zahradě" se rozvinula v jeden z nejúspěšnějších projektů v oblasti životního prostředí. Tisíce Dolnorakušanů si již nechali poradit s přírodě blízkým uspořádáním zahrady. Obrovský zájem dokazuje půl milionu návštěvníků jedinečné Zahrady Tulln (od roku 2008 ) a kolem 20 tisíc telefonátů na "zahradní telefon" v prvním pololetí 2009."

Všichni, kdo se starají o zahradu mohou již dnes nalézt v českém jazyce informace o filozofii "Přírodní zahrady" na internetové adrese www.prirodnizahrada.eu. Praktická a užitečná je např. sekce Bio-zahradní lékař. Projekt, který poběží až do roku 2012 je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Jitka Svatošová, tisková mluvčí
Krajský úřad kraje Vysočina
tel.: 724 650 123
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů