Pátek, 29. března 2024

Zelená úsporám: I přes mírnější podmínky jsou zájemců o peníze pouze stovky

Zelená úsporám: I přes mírnější podmínky jsou zájemců o peníze pouze stovky

Malý zájem občanů o program Zelená úsporám vedl ke změně jeho podmínek. Zatímco ministerstvo životního prostředí odhadovalo, že ekologické dotace bude moci získat až čtvrt milionu žadatelů, počet skutečných zájemců se zatím počítá na stovky. Program má podpořit využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných a bytových domech a úspory energie.

Od 17. srpna nicméně platí pravidla nová. Dotaci tak půjde získat již třeba jen na výměnu oken a peníze z programu lze dostat i na nákladné energetické hodnocení, které si musí každý žadatel nechat vypracovat. Přinese to větší zájem o program, který by měl rozdělit 25 miliard korun?

Ojedinělý projekt ministerstva životního prostředí nazvaný Zelená úsporám odstartoval v dubnu 2009 a je zaměřen na programy zateplování, podporu nízkoemisních zdrojů pro vytápění a ohřev vody (biomasa, tepelná čerpadla, solární kolektory), ale také investic do energetických úspor při rekonstrukcích i v novostavbách (domy splňující pasivní energetický standard).

"Do zmírnění podmínek bylo podáno 107 žádostí, po změně podmínek bylo přijato dalších 97 žádostí a dalších 100 je těsně před podáním. Jak je patrné z čísel, počet žádostí se velmi rychle zvýšil," sdělila serveru Našeadresa.cz mluvčí Státního fondu životního prostředí Petra Kolínská. Žádosti o dotace je možné podávat až do 30. června 2012, nebo do vyčerpání finančních prostředků programu.

Narůstat by mohl i počet firem, které mohou provádět práce dotované z programu. "Všechny firmy jsou uvedeny na stránkách zelenausporam.cz. Na začátku září jich bylo registrováno 4356, dalších několik set ještě určitě přibude," uvedla Kolínská.

Někteří odborníci nicméně zmírnění podmínek dotačního programu považují pouze za kosmetické. Například ředitel České asociace odpadového hospodářství Petr Měchura kritizuje, že většina dotačních prostředků i nadále směřuje do sféry zateplování, přestože návratnost investic v tomto případě trvá skoro desetkrát déle než například u zdrojů na biomasu.

"Problémem je také nedostatek kvalitních kapacit (firem i materiálu). Nyní je už zřejmé, že navržených 9 miliard korun v žádném případě nelze v tomto roce prostavět. Navržené kosmetické změny nemohou tento fakt změnit."

Dotace získají i paneláky

Dotační program Zelená úsporám se od září otevřel i pro dotace na komplexní zateplení panelových bytových domů. Otevření programu umožnila dohoda mezi Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem pro místní rozvoj, jež spravuje program Nový panel.

"Z programu Zelená úsporám poskytujeme dotaci na celkové zateplení panelových domů, program Nový panel pomůže zase s ostatními částmi rekonstrukce," říká ministr životního prostředí Ladislav Miko.

Česká republika získala peníze prodejem tzv. emisních kreditů Kjótského protokolu o snižování emisí skleníkových plynů. Stát má k dispozici 25 miliard, z toho chce letos vyčerpat 10. Jestliže se peníze během tří let nepodaří vyčerpat, dostanou je Japonci. Právě oni totiž koupili od České republiky emisní povolenky a součástí dohody je i klauzule o vrácení nevyužitých prostředků.

"Japoncům se, pokud peníze nevyužijeme, skutečně budou muset vrátit," vysvětlil redakci Našeadresa.cz exministr životního prostředí Martin Bursík. Ten při uvedení programu sliboval, že dotační program českým domácnostem ušetří za vytápění zhruba tři miliardy korun ročně a zajistí 30 tisíc pracovních míst. Opatření také sníží emise skleníkových plynů, čímž lze ušetřit jeden milion tun uhlí.

Stát také počítá s tím, že díky programu se může do české ekonomiky dostat několik desítek miliard korun každým rokem jeho trvání. "Propočet je jednoduchý, program nabídne 25 miliard korun, v průměru dosahuje dotace třetiny nákladů; tedy dalších 50 miliard budou investovat příjemci dotací," říká Kolínská.

Zdroj: www.naseadresa.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů