Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Z důvodů ochrany životního prostředí se maloobchodní řetězec Albert rozhodl od 1. září 2009 zpoplatnit malé plastové tašky, tzv. košilky, jednou korunou za kus. Zákazníci dostanou oblíbené recyklovatelné nákupní tašky a zásadně se sníží jejich vydaný počet. Navíc zakoupením tašky zákazníci přispějí do nově zřízeného nadačního fondu Albert. Zpoplatnění tašek sníží jejich distribuci o miliony kusů. "Dlouho jsme zvažovali, zda našim zákazníkům nabídneme ekologické, jednorázové tašky zdarma. Z našich detailních průzkumů a zkoušek však vyplynulo, že biologicky rozložitelné tašky mají mimo jiné menší nosnost, a proto jich zákazníci při běžném nákupu spotřebují v porovnání s běžnými recyklovatelnými plastovými taškami více. Nehledě na fakt, že životní cyklus této ekologické tašky zatěžuje životní prostředí stejně jako u obyčejných plastových tašek, což nesplňuje naše představy o ekologicky zodpovědném chování," říká Libor Kytýr, ředitel komunikace supermarketů a hypermarketů Albert.

Společnost Biopark, známá především jako dodavatel hovězího biomasa, uvedla na trh kuřecí biomaso z českých chovů. Biokuřecí pochází z ekologicky chovaných kuřat na českých ekofarmách, převážně v severozápadních Čechách. Firma nyní nabízí ucelený sortiment kuřecího masa. Jedná se o Bio kuře celé, Bio kuře půlka, Bio kuřecí játra, Bio kuřecí srdíčka, Bio kuřecí žaludky a Bio kuřecí krky.

Francouzský prezident navrhl, aby bylo zavedeno clo na výrobky, které pocházejí ze zemí, kde nejsou tak přísné ekologické normy jako v zemích Evropské unie. Sarkozy si od tohoto kroku slibuje zachování konkurenceschopnosti evropského průmyslu. Sarkozymu se totiž nelíbí fakt, že by unie měla uvalit přísnější požadavky na evropský průmyslu s cílem ochrany klimatu a při tom na své území pouštěla výrobky ze zemí, kde se tato pravidla nedodržují. Sarkozy bude pro svou myšlenku hledat spojence. Názor švédského předsednictví a Komise jde v ruku v ruce. Společně se shodují, že protekcionismus není ta správná volba co se zamezení klimatických změn týká. Podle předsedy Komise Barrosa, je nyní prioritou přesvědčit USA a Čínu k zavedení stejných pravidel jako v EU.

Stále ještě úřednická vláda bude asi také rozhodovat o privatizaci. Situace v Českých aeroliniích se možná vyjasní do konce září, už teď je jasné, že peníze do rozpočtu z této strany nepřijdou. O něco větší peckou je ekologická superzakázka. Konec tendru je v polovině října, čímž se původně chtěl Fischer definitivnímu rozhodnutí o "výherci" soutěže vyhnout. Pokud ale bude muset rozhodnout, první miliardy na ekologii půjdou z rozpočtu už příští rok.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů