Čtvrtek, 25. dubna 2024

Jak se vyznat v přírodní kosmetice?

Stále více spotřebitelů sahá po přírodní kosmetice v naději, že si kupuje něco lepšího a kvalitnějšího, než je běžně v nabídce.
Jak se vyznat v přírodní kosmetice?
Ale označení přírodní na obalu může znamenat, že si domů přinesete čistě chemický produkt. Jak je to možné?

Biopotraviny jsou velmi přísně hlídané českou i evropskou legislativou. Přísné certifikáty musí být dodržovány během každého kroku výroby od zasetí zrna na poli po chvíli, kdy si koupíte křupavý chléb. Situace s kosmetikou je zcela jiná. Zákony pravidla pro výrobu přírodní kosmetiky nijak neupravují. Může se vám snadno stát, že si domů přinesete krém, šampón nebo make-up, který se tváří jako přírodní, ale ve skutečnosti nebude mít s přírodou nic společného a dokonce bude testován na zvířatech.

Vážně z přírody?

Čistě teoreticky, když má kosmetika na obalu napsáno přírodní, eko, bio nebo natural, měla by být vyrobena z přírodních látek, tedy z rostlin nebo minerálů. Výrobci kosmetických prostředků mohou v současné době libovolně použít zkratku bio nebo slova přírodní, ekologický, popřípadě jejich cizojazyčná analoga bez nutnosti certifikace, vysvětluje MUDr. et. Mgr. Petr Svoboda, Ph. D., specialista na hygienu a preventivní lékařství, který se podílel na přípravě českého certifikátu přírodní a bio kosmetiky. Spotřebiteli se tak snadno může stát, že si v dobré víře koupí kosmetický produkt s označením bio, a ve skutečnosti za své peníze získá chemický výrobek.

Řešením je nakupovat certifikovanou přírodní kosmetiku. Vzhledem k to- mu, že zákon pravidla pro výrobu přírodní kosmetiky nijak neupravuje, jde o dobrovolnou aktivitu samotných výrobců. Legislativa EU v tomto případě není nijak upravena, a tak si každá členská země nebo sdružení producentů kosmetiky může vytvořit vlastní pravidla. To vede k různému zastoupení syntetických složek, které se pohybuje mezi 0 až 30 %. Různý je také přístup použití umělých konzervantů, živočišných složek a ekologických balení.

Označení bio kosmetika neboli organická je ještě přísnější. Suroviny by měly v maximální možné míře pocházet z kontrolovaného ekologického zemědělství nebo kontrolovaného sběru na přísně vybraných lokalitách, nesmí být testovány na zvířatech a obsahovat geneticky modifikované organismy. Podmínkou je možnost zpětného ověření původu vstupních bio surovin bez ohledu na zemi zpracování. Povinností je i užití recyklovatelných obalových materiálů, pravidlem pak balení pouze do nejnutnějších obalů.

Záruka přírody

Česká značka Certifikovaná přírodní kosmetika (CPK) zaručuje kvalitu a opravdu přírodní původ surovin, ze kterých jsou kosmetické přípravky vyrobeny. Tento certifikát drží tři čeští výrobci - Botanicus, Nobilis Tilia a Salus. Zahraniční obdobou tohoto certifikátu jsou označení BDHI, EcoCert, Soil Association Organic Standart, Charte Cosmebio, BIO ECO Cosmesi a SANOLL.

Produkty označené CPK - CERTIFIKOVANÁ PŘÍRODNÍ KOSMETIKA a CPK bio splňují tato kritéria:

- Výrobky obsahují nejkvalitnější rostlinné suroviny včetně surovin pocházejících z ekologického zemědělství, případně ze sběru bylin či plodů rostoucích ve volné přírodě.

- Výrobky neobsahují parafín, vazelínu ani jiné další ropné produkty nebo látky na bázi silikonů.

- Neobsahují žádné syntetické vonné, konzervační a barvicí látky.

- Neobsahují geneticky modifikované suroviny.

- Výrobky ani suroviny nejsou testované na zvířatech, je zakázané použití surovin ze zvířat s výjimkou včelího vosku a derivátů lanolinu.

- Neobsahují chemické UV filtry, elektronové nosiče, ethoxylované suroviny.

- Sběr rostlin probíhá šetrným způsobem s přihlédnutím k zachování druhové rozmanitosti a stability přírodního stanoviště s důrazem na ochranu životního prostředí.

- Ekologická likvidace odpadů, ekologická únosnost výroby a obalových materiálů.

AUTOR: Ludmila Hamplová

Fakta a mýty o bio kosmetice

1.Pouze certifikovaná přírodní kosmetika zaručuje kvalitu a přírodní původ.

2.Bio kosmetika používá část surovin v bio kvalitě z ekologického zemědělství.

3.Není pravda, že by se přírodní kosmetika rychle kazila. Vzhledem k tomu, že neobsahuje umělé konzervanty, nevydrží několik let, ale měsíců.

4.Bio kosmetika je vhodná pro děti a osoby s citlivou pokožkou. Pokud ale máte prokázanou alergii na konkrétní rostlinu, vyhněte se jí i v kosmetických přípravcích.

5.Přírodní kosmetika se prodává ve všech cenových relacích, neplatí, že by byla finančně nedostupná.

6.Účinnost přírodní kosmetiky je srovnatelná s konvenční. I konvenční kosmetika je totiž většinou založena na přírodních výtažcích.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů