Čtvrtek, 28. března 2024

Na Holicku ležel radioaktivní 'odpad'. Cvičili s ním hasiči

Na Holicku ležel radioaktivní 'odpad'. Cvičili s ním hasiči

Holicko - Náhodný chodec v lese mezi obcemi Vysoké Chvojno a Horní Ředice nalezl pohozené přepravní obaly na pevné a kapalné nebezpečné látky.

Mezi špatně nebo vůbec neoznačenými krabicemi a sudy se také nalézala radioaktivní látka. Na místo dorazili nejdříve policisté. Ti ihned přivolali hasiče.

"Naštěstí se jednalo o prověřovací cvičení jednotek požární ochrany Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje, především pak velitelů jednotek a techniků chemické služby při zásahu na nebezpečnou látku," uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Cvičení však bylo připraveno tak, jako by se jednalo o opravdickou událost a hasiči se o pravé povaze věcí dozvěděli až po samotném zásahu. "Na místě byl dokonce skutečně připraven a umístěn radioaktivní zářič, ale s bezpečným dávkovým příkonem," uvedla Horáková.

Protože holičtí hasiči, kteří na místo dorazili jako první, na místě zjistili, že se zde skutečně nachází radioaktivní a jiné jedovaté látky, vyrazila na místo i jednotka hasičů z Pardubic s vozidlem, které je přímo předurčeno na chemické havárie. Operační a informační středisko hasičů informuje regionální středisko Státního úřadu pro jadernou bezpečnost v Hradci Králové, dále Institut ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč a další instituce.

K důkladnému průzkumu místa vyráží průzkumná skupina vybavená zejména přetlakovými obleky, dýchacími přístroji a dále dozimetry, radiometrem a multidetektorem, tedy přístroji ke zjištění nebezpečných a radioaktivních látek. Protože se podle přístrojů takové látky skutečně v lese nacházely, hasiči vyznačili nebezpečnou zónu pro dávkový příkon a povrchovou kontaminaci radioaktivní látkou, zabezpečí volně položený nebezpečný materiál a při odchodu museli projít také všichni, kdo se na místě pohybovali, dekontaminačním procesem.

"Důvodem uspořádání tohoto prověřovacího cvičení je nárůst výjezdů hasičů. Ten je způsoben zejména větším pohybem nebezpečných látek na silnicích. Nebezpečné látky jsou pak nalézány i v opuštěných objektech," vysvětlila důvody nezvyklého cvičení tisková mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Zdroj:Pardubický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů