Čtvrtek, 28. března 2024

Kladno řeší ekologické problémy

Kladno řeší ekologické problémy

Ve středočeském Kladně se v posledních letech zvyšuje koncentrace arzenu v prachu.

Podle primátora Dana Jiránka (ODS) to odhalil rozsáhlý monitoring, který se provádí kvůli starým ekologickým zátěžím. Město i kraj nyní zjišťují, proč tomu tak je, a chtějí tomuto nepříznivému trendu zabránit, řekl Jiránek ČTK.
    "Máme podezření, že to je zřejmě používaným tuhým palivem v lokálních topeništích, respektive rodinných domech," uvedl.
    Na rostoucí hodnoty arzenu se podle primátora přišlo díky monitoringu starých ekologických zátěží a polétavého prachu. Na území města se totiž nachází rozlehlý areál bývalých hutí, kde je spousta trosek bývalých provozů. Proto se zde měří škodliviny více než v jiných oblastech kraje.
    Město nyní rovněž získalo šestimilionovou dotaci na vypracování analýzy k odstranění starých průmyslových zátěží v bývalé huti Koněv. "Budou se dělat nějaké vrty a bude se zkoumat, kde jsou jaké zátěže, jak jsou velké, jestli jsou nebezpečné," nastínil primátor. Analýza je nutným předpokladem pro revitalizaci areálu bývalých hutí, s níž město počítá.
    Průmyslový areál, dříve nazývaný Vojtěšská huť, vznikl v roce 1854, kdy se začaly stavět první tavicí pece belgického typu. Od roku 1860 procházel velkým stavebním rozvojem, který pokračoval až do druhé světové války. Po válce se Vojtěšská huť stala spolu s Poldinou hutí a dalšími závody součástí SONP (Spojené ocelárny, národní podnik) a byla přejmenována na huť Koněv. V 60. letech vznikl program SONP na výrobu ušlechtilých ocelí, huť Koněv měla být postupně zlikvidována. Demolice vysokopecních provozů se uskutečnily v polovině 70. let.
    "On si někdo představí, že v hutnickém podniku jsou jenom hutě, a tedy zátěže těžkými kovy, které vznikají při ocelářské výrobě. Ale tam se třeba kalilo a kalicí lázně už mohou být s kyanidy. Byla tam koksovna, kde mohou být fenoly a dehet a podobné věci - čili ta zátěž je velmi rozdílná, někde je místně soustředěná, nechá se vyřešit celkem jednoduše, někde je to naopak velmi plošná záležitost," shrnul Jiránek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů