Čtvrtek, 28. března 2024

Apple se stará o životní prostředí

Apple se stará o životní prostředí

Už v minulých letech začal Steve Jobs při svých vystoupeních zdůrazňovat, ostatně jako kterýkoliv jiný byznysmen, který zachytil vlnu, jak jsou výrobky Apple krásně zelené. Žerou málo a nevyužívají se v nich jedovaté substance nebo prvky. Teď jde firma se svou starostí o životní prostředí ještě o něco dál, spustila stránku www.apple.com/en­viroment.

Tam názorně a velmi jednoduše ukazuje, jak se snaží komplexně sledovat dopad své výroby a výrobků na životní prostředí. Sleduje tedy výrobu, dopravu, využití i recyklaci svých výrobků a ke každé z těchto fází dodává svůj komentář. Tak například výroba, včetně těžby a zpracování materiálů, dělá celkem 38% všech emisí skleníkových plynů z Apple. Apple - životní prostředí - produkce CO2 u produtků Proto se firma snaží navrhovat menší, tenčí a lehčí produkty využívající méně materiálu. Revolucí v tomto směru byl MacBook Pro se svou jednolitou konstrukcí, která nahradila několik desítek samostatných součástek jediným výliskem z recyklovatelného hliníku. Dnešní 20" iMac údajně využívá o 55% méně materiálu (8,3 kg) než jeho první, 15" generace. To znamená ušetření 10 000 tun na jeden milion prodaných iMaců. Ušetří se i na balení počítačů. Menší krabice zabírají méně místa, což znamená nižší nároky na leteckou nebo lodní přepravu.

Dále se na webu zmiňují toxické látky. V nových MacBook Pro už nenajdeme arsen, měď, PVC ani BFR, ať už je to cokoliv. A už vůbec žádné olovo. Zdaleka nejvíc emisí tzv. skleníkových plynů, tedy zejména oxidu uhličitého, však pochází pro Apple ze samotného využívání jeho výrobků. Jinými slovy z elektřiny, kterou spotřebují a kterou energetické společnosti vyrábějí v jaderných, solárních, větrných (to vše by ještě bylo OK), ale nejčastěji uhelných elektrárnách. Apple - životní prostředí - emise skleníkových plynů U Apple je proto důležité nejen snižování spotřeby samotných součástek, ale chytrý power management v Mac OS X. Ke každému výrobku Apple, od MacBooků přes Mac mini, iPhone, iPod Touch a po Cinema Display, jsou k dispozici speciální reporty, které přehledně ukazují spotřebu zařízení, využití materiálů (např. i v obalech) a možnosti recyklace.

Je k nevíře, jak moc se dnes v takřka každém oboru lidské činnosti plýtvá. A to včetně obrovských továren. Právě tam mají výrobci spoustu možností jak snižovat uhlíkovou stopu, ale zároveň své vlastní náklady a následně tedy i zvyšovat zisk/snižovat ceny svých výrobků. Apple jde i tímto směrem. Snaží se snížit spotřebu elektřiny ve svých budovách například instalací šetrného-úsporného osvětlení, využíváním obnovitelných zdrojů energie a využitím šetrných spotřebičů včetně vlastních počítačů. Zároveň svým zaměstnancům nabízí různé možnosti dotace hromadné dopravy do práce, případně využití vlastních autobusů na bionaftu.

Ano, být ekologický je dnes velká móda a jeden ze způsobů jak relativně dobře prodávat i v době ekonomické krize. Apple patří dlouhodobě k marketingově nejzdatnějším firmám, dnes ho dohání snad jen Nintendo. Přes to všechno je ale příjemné vědět, že Apple se hlásí k myšlence trvale udržitelného rozvoje a podporuje jej nejen tím, že upravuje výrobu (ó jak by mu šlušely elektromobily s logem nakousnutého jablka, rozvážející všemožné Apple produkty!), ale navíc dává spotřebitelům informace o tom, jak se to s jimi zakoupenými výrobky vlastně má z hlediska soužití s přírodou. Názorně, přehledně a jednoduše, jak je to mu u Apple dobrým zvykem.

www.apple-mac.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů