Pátek, 29. března 2024

Grónsko, země mizejícího ledu: Komponovaný projekt měsíc v Praze

Grónsko, země mizejícího ledu: Komponovaný projekt měsíc v Praze

Pražské Kulturní centrum Zahrada bude patřit celý měsíc (od 15. října do 15. listopadu) Grónsku. V jeho prostorách totiž poběží komponovaný projekt, nazvaný Grónsko, země mizejícího ledu, jehož součástí je výstava, přednášky, filmy, besedy i autogramiády. Slavnostní zahájení projektu se uskuteční 14. října. Projekt připravilo občanské sdružení Polární svět.

Zahajovací večer odstartuje ve Velkém sále KC Zahrada (Malenická 1784, Praha 11) ve středu 14. října od 19:00. Rozhodně se nebude jednat o obyčejnou vernisáž, ale spíše o tématický grónský večer s výjimečnými hosty. Moderovat jej bude Vašek Vašák, účast přislíbili například kytarový virtuoz Štěpán Rak, hudební skladatel Jaromír Klempíř, prof. Jaroslava Niederlová, či pěvecký soubor "Hájíček" ZUŠ Prahy 11. Vernisáže se zúčastní i ministr životního prostředí Ladislav Miko.

Součástí večera bude také křest nové knihy Stanislava Bártla "Záhada dobývání Severního pólu, legendy a skutečnost" nakladatelství Libri. Od 18:00 se u KC Zahrada mohou lidé těšit na jízdy se psím spřežením, vedené nejlepší českou musherkou Janou Henychovou.

Součástí projektu budou také diskuse a besedy. V úterý 20. října v Malém sále KC Zahrada na téma Přiroda Grónska vystoupí Doc. RNDr. Jana Kocourková CSc, RNDr. Jan Pretel CSc, a RNDr. Josef Tomas CSc.

Ve čtvrtek 22. října můžete ve stejnou hodinu tamtéž hovořit na téma Jak se objevovalo Grónsko s polárníkem, novinářem a spisovatelem Stanislavem Bártlem, který zájemce seznámí s málo známými fakty z objevování Arktidy. Specialista na historickou geografii RNDr. Josef Herink představí cesty polárníků původem z českých zemí.

Úterní podvečer 27. října (19:00, Malý sál KC Zahrada) bude věnován titulnímu tématu Grónsko - země mizejicího ledu. Geografové, etnografové a novináři Alena a Jaroslav Klempířovi s mnohaletou zkušeností a zážitky z pracovních pobytů v Grónsku seznámí přítomné se současným životem Gróňanů a vývojem Grónska až k jeho plné autonomii vyhlášené v letošním roce.

Grónsko v literatuře, poezii, hudbě a výtvarném umění - to bude tématem besedy a autogramiády v úterý 3. listopadu od 19:00 na stejném místě. O umění v Grónsku a o Grónsku v historii a současnosti přednášejí Alena a Jaroslav Klempířovi. Během večera se seznámíte s ukázkami hudby, výtvarného umění, poezie a literatury.

Další akcí bude beseda a autogramiáda s celebritami cestování. Alena a Jaroslav Klempířovi se zajímavými hosty, mezi kterými nebudou chybět Josef Schütz, ředitel festivalu Tourfilm, polárník Stanislav Bártl, Petr Burian - majitel CK Periscope Skandinavie, polárník Václav Sůra a další. Pod názvem Máme rádi cestovatelská dobrodružství! se koná v Malém sále KC Zahrada 10. listopadu od 19:00.

Poslední akcí projektu Grónsko, země mizejícího ledu bude Velky dětsky polarni den v sobotu 14. listopadu od 10:00 do 16:00. Jízda psím spřežením s Janou Henychovou, besedy, soutěže,hry, autogramiády, divadelní představení a spousta dalších překvapení pro děti a jejich rodiče.

Program akce si můžete stahnou ve formát PDF na adrese www.mzp.cz

Přeji příjemný den

Jakub Kašpar
Ředitel odboru vnějších vztahů a tiskový mluvčí
Ministerstvo životního prostředí

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů