Středa, 24. dubna 2024

SVÁTEK OVOCE NA CHALOUPKÁCH

SVÁTEK OVOCE NA CHALOUPKÁCH

Kněžice na Jihlavsku - Už tuto neděli čeká na všechny návštěvníky Chaloupek tradiční Den stromů, tentokrát zaměřen na stromy ovocné, jabloně, hrušně, švestky apod. "Už navážíme vzorky jablek a hrušek z celé Moravy, od Bílých Karpat, přes Znojemsko až po Vysočinu" láká tímto příznivce ovoce Marie Rajnošková z Chaloupek. Můžete si přímo na Chaloupkách zakoupit sazenici jabloně, hrušně, ale i angreštu nebo rybízu.

"Budeme také soutěžit, doneste své výpěstky a odborná porota vyhodnotí nejpěknější jablko či hrušku, pro vítěze jsou připraveny zajímavé ceny. Kdo nepěstuje ovoce, může se zúčastnit soutěže o nejlepší jablečný štrúdl. A kdo soutěží, má vstup zdarma. Pro ostatní je jednotné vstupné 30 Kč", doplňuje vedoucí Chaloupek Martin Kříž.

A co se bude dít dál? Společně budeme sušit jablka a hrušky v klasické kamny vytápěné sušičce, vyrábět mošt a navíc si můžete v rámci akce zakoupit lákavý a chutný výrobek z pestré nabídky přírodních džemů, šťáv, moštů, sirupů a marmelád z Vysočiny. Nebudou chybět drobné soutěže a hry pro děti a pro ty starší či dospělé bude odstartován orientační běh po okolí chaloupek.

Návštěvu Chaloupek můžete spojit i s obědem, jako specialita se budou podávat klasické švestkové šišky, otevřená bude ovocná čajovna, nebude chybět stánek s burčákem a po obědě si můžete zajít třeba do divadla.

Zájemci se mohou zúčastnit natírání místní aleje, aby byla v noci lépe viditelná, tedy bezpečnější, a nenastal tak důvod k tomu ji pokácet. A atraktivní bude jistě ukázka práce dendrologa, který bude provádět zdravotní zásahy na staré lípě.

Více informací poskytne:
Ing. Martin Kříž, program@chaloupky.cz, 775 740 221

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů