Pátek, 19. dubna 2024

Vodáci pokřtili knihu o meandrech Odry

Vodáci pokřtili knihu o meandrech Odry

Křtem knihy a uzamčením řeky uzavřeli vodáci v Bohumíně sezónu.

Slavnostním křtem dvojjazyčné knihy Hraniční meandry Odry, věnované nejkrásnějšímu úseku této řeky, a následnou projížďkou meandrů, byla slavnostně ukončena letošní vodácká sezóna v Bohumíně. Křtilo se jak jinak než vodou z Odry a slavnostního aktu se zhostil starosta Bohumína Petr Vícha, starosta Krzyzanowic Leopard Fulneczek a autor textů a největšího počtu fotografií Jiří Šuhaj. "Po červnovém křtu vodáckého průvodce s kilometráží "Odra a Olše - okolí soutoku Odry s Olší, je to již druhá publikace, která vznikla v rámci česko-polského projektu Červen - měsíc přátelství na soutoku Odry s Olší, který finančně podpořila Evropská unie," uvedla mluvčí města Bohumín Lucie Balcarová.

Kniha představuje ve třech kapitolách přírodní památku, ale nabízí na 180 fotografiích unikátní snímky fauny a flóry, skryté v meandrech. V knize se objeví fotografie od 10 autorů. Ve třech kapitolách autor Jiří Šuhaj seznamuje čtenáře s přírodou v meandrech, pestrou společností rostlin a hub a tajemným světem živočichů.

Bezprostředně po pondělním křtu knihy nasedli místní vodáci letos naposledy do lodí, aby oficiálně ukončili letošní sezónu v meandrech. Posádka každé lodi, která se aktivně zúčastnila sjezdu meandrů až do Zabelkova, obdržela jako dárek knihu o meandrech. "Meandry řeky Odry vidělo z lodi za poslední tři měsíce téměř 1 300 vodáků, kteří si z městské půjčovny vypůjčili dohromady 500 lodí," podotkla Balcarová. Půjčovna lodí přes bohumínské meandry Odry se slavnostním uzamčením řeky na několik měsíců uzavře. A s ní skončí i sportovní, kulturní i společenské akce, které v rámci projektu Červen - měsíc přátelství na soutoku Odry s Olší připravili pro lidi z celého pohraničí města Bohumín a Krzyzanowice a občanským sdružení Posejdon z Věřňovic.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů