Pátek, 19. dubna 2024

Česko může být za pár let po uši v odpadcích

Česko může být za pár let po uši v odpadcích

Praha - Odpadový byznys hospodářská recese na kolena nesrazila. Ten český má hodnotu třicet pět miliard korun. Do roku 2017 půjde podle odhadů až o padesát miliard korun. Odborníci se shodují, že je třeba budovat nové kapacity. Ty se ale zatím nestaví, protože chybí nový zákon, který by tyto problémy řešil, tvrdí firmy. Každý Čech vyprodukuje kolem 290 kilogramů odpadu ročně. Třeba v Dánsku jde ale o osm set kilogramů na osobu. Experti se shodují, že odpadků v Česku bude přibývat. Problém ale bude, co s nimi. Firmy, které si likvidací odpadů zabývají ale už dnes žehrají na nedostatek kapacit.

"Kapacity máme jen pro sedm set tisíc tun odpadu ročně na třech stávajících spalovnách a potřebujeme 2,8 milionu tun, a tudíž dva miliony tun nám chybí a tyto kapacity se musí vybudovat," popisuje současnou situaci Roman Mužík z AVE CZ.

Evropská unie proti skládkám dlouhodobě bojuje. Pro Českou republiku to znamená jediné, do roku 2020 musí vybudovat několik nových spaloven. Ty totiž lépe zpracovávají biologický odpad. Za zdržením zákona je podle ministerstva životního prostředí nepřehledná politická situace.

"Nebýt pádu vlády na konci března, tak by v letních měsících proběhlo připomínkové řízení a byl by býval mohl být ten zákon předložen vládě," podotýká mluvčí ministerstva Jakub Kašpar. Podle podnikatelů by Česku v případě, že bude dál otálet, mohla hrozit pokuta.

V Itálii za krizi s odpadem stojí konflikt mezi státem a mafií

Přestože situace kolem narůstajícího množství odpadků v České republice zdaleka není růžová, ke kolapsu, jaký zažila Itálie, by zde dojít nemělo. V Neapoli za krizi s odpadem stojí konflikt mezi státem a mafií. Ta stavěla nelegální skládky, které stát zavřel. Odpadky tak zaplavily celé město.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů