Čtvrtek, 18. dubna 2024

Rekultivace skládky Květná u Příbrami spolyká miliony

Rekultivace skládky Květná u Příbrami spolyká miliony

Dlouholetým problémem Příbrami se stala skládka pod kopcem Květná u Trhových Dušník. V devadesátých letech tam odvážela odpad firma IDOS, následně byla skládka zahrnuta zeminou a obrostla vegetací. Odstranění této ekologické zátěže a rekultivace skládky je v současnosti potřebná a po vyřešení majetkových problémů s pozemky se to městu možná i brzy podaří.

"Skládka Květná je jedním ze starých restů města Příbrami. Velmi nás tato stará ekologická zátěž trápí a chceme ji řešit tak, aby nemohlo dojít k poškození životního prostředí. Sami ovšem na nákladnou rekultivaci nemáme peníze, a tak žádáme o pomoc z prostředků od Evropské unie," vysvětlil starosta Příbrami Josef Řihák.

Dnes by kolemjdoucí na skládce Květná nepoznal, jaké všechny věci sem společnost IDOS navážela a které tak kdysi pobouřily ochránce životního prostředí. Skládka je nyní zavezená zeminou a obrostlá vysokými travinami a keři. To je výsledek částečné rekultivace, která se zde uskutečnila. Jako skládka ale prakticky funguje dál, protože se zde dají najít například vyhozené stavebniny všeho druhu.

Aktuální projekt města Příbram sám o sobě reaguje na výsledky a doporučení analýzy možných rizik, která s sebou skládka Květná nese. Pokud město získá dotaci, dojde k dotvarování skládky a vytvoření na jejím povrchu nepropustného pláště s rostlinným pokryvem a kromě jiného i odvodnění.

"Celkový rozpočet projektu je asi 55,6 milionu korun. Výše dotace v případě přiznání podpory činí 90 procent způsobilých výdajů," doplnil informace o podávaném projektu místostarosta Příbrami Ivan Šedivý.

Do nynějška byl problém pro město jakoukoli žádost o dotaci podávat. Nebyly vyřešeny majetkové vztahy týkající se pozemků, na nichž skládka leží. Nakonec se je radnici podařilo vykoupit, i když v některých případech se prý nejednalo o férovou cenu.

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů