Pátek, 19. dubna 2024

Janota: Obří tendr je třeba dokončit

Janota: Obří tendr je třeba dokončit

Tendr na likvidaci ekologických škod v hodnotě desítek miliard korun je nutné dokončit, aby se stát vyhnul žalobám a případným arbitrážím. Na konci soutěže vláda rozhodne, zda cenovou nabídku přijme, či nepřijme. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to včera řekl ministr financí Eduard Janota.

"Není možné tendr zrušit, o tom tendru může pozitivně nebo negativně rozhodnout - bohužel až po mém podpisu - vláda," řekl Janota. Jeho povinností prý je vybrat ze tří nabídek nejnižší cenu a předložit ji vládě. Pokud se vládě cena nebude zamlouvat a nabídku zamítne, tendr automaticky skončí bez hrozby žalob.

Podle Janoty by vláda měla dostat od politiků "jasné mantinely", jaká cena je ještě přijatelná. "Jestli 50 miliard je dobrá cena nebo 80 miliard je špatná cena," řekl Janota. Poskytnuté garance jsou 115 miliard korun, což může být teoreticky maximální hodnota zakázky. Podle Janoty i jeho předchůdce Miroslava Kalouska (TOP 09) to však bude méně. Další bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) považuje celý tendr za "chybně koncipovaný". Vláda prý dělá výběrové řízení na něco, čehož hodnotu nezná, a tendr by měla zrušit. Problém s určením správné ceny připouští i Janota. Odhad celkové výše garancí je podle něj od počátku rozporuplný, v 90. letech stát prý dával garance do výše hodnoty základního jmění privatizovaných podniků.

Kalousek považuje tendr za nejrychlejší variantu řešení problému, který prý s případným zánikem tendru nezmizí. "Pojede se stovkou jednotlivých tendrů stylem 'ukradni si každý, co můžeš'," vyjádřil Kalousek skepsi nad případným rozdělením obří zakázky na menší.

Lhůta pro podání nabídek uplyne 13. října. V tendru, který je jedním z největších za existenci ČR, pokračují tři firmy z původních šesti, Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services.

Po předložení nabídek má ministr financí 90 dnů na rozhodnutí a předložení materiálu vládě. Lze tak očekávat, že o výběrovém řízení bude rozhodnuto nejdříve na přelomu letošního a příštího roku. V pondělí bude vláda projednávat ustanovení komise, která má nabídky v tendru hodnotit.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů