Čtvrtek, 28. března 2024

Stát by za obří ekologickou zakázku platil až 7 mld ročně

Stát by za obří ekologickou zakázku platil až 7 mld ročně

Praha - Česká republika by vítězi veřejné soutěže na odstranění ekologických škod mohla platit do sedmi miliard korun ročně, první splátka by byla po třech letech. Na dnešním jednání sněmovního kontrolního výboru to řekl náměstek ministra financí Ivan Fuksa. Hodnota obří zakázky ve výši 107 miliard korun by se podle něj nezapočítávala jednorázově do letošního deficitu veřejných financí, ale postupně.

Vybrané firmě by stát platil 95 procent ceny až po odstranění zátěže z konkrétního území, zbylých pět procent by dostala až po dlouhodobém sanačním monitoringu, uvedl Fuksa. "Bude se platit do sedmi miliard korun v daném roce a případně více, pokud na to bude stát mít," dodal náměstek.

Poslanec Libor Ježek (ODS) se pozastavil nad cenou, která je podle něho vysoká. Požadoval ekonomickou rozvahu, jednak k likvidaci ekologické zátěže po jednotlivých částech, jednak k hromadné zakázce. Poukázal na to, že výstavba dopravních staveb na úseky je vždy levnější než jejich budování v celku. Varoval také před různými dodatky k případné smlouvě, které by zakázku prodražovaly.

Podle zástupců ministerstva financí (MF) lze srovnávat jednotlivé zakázky na likvidaci ekologických škod s hromadným zadáním jen těžko. Existují odhady, kolik bude odstranění škod maximálně stát i ocenění rizik, ministerstvo financí ale tyto informace nechce zveřejnit kvůli trvajícímu výběrovému řízení. Firmy, které v tendru zbyly, mohou podat cenové nabídky do 13. října.

V tendru, který je jedním z největších za existenci ČR, pokračují tři firmy z původních šesti. Po předložení nabídek zpracuje MF materiál pro vládu. Ta následně rozhodne, zda bude smlouva s vítězem uzavřena, nebo ne.

Po předložení nabídek má ministr financí 90 dnů na rozhodnutí a předložení materiálu vládě. Lze tak očekávat, že o výběrovém řízení bude rozhodnuto nejdříve na přelomu letošního a příštího roku.

Do druhého kola tendru postoupily firmy Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services. Ve druhém kole už bude rozhodovat pouze cena, kterou uchazeči státu nabídnou. MF již zamítlo odvolání tří uchazečů, kteří neuspěli v prvním kole tendru. Nyní se věcí zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Pokud by se ekologické škody odstraňovaly zadáváním jednotlivých zakázek, nestihl by stát podle ministerstva financí do roku 2015 splnit své závazky. Stát přitom vlastníkům zamořených území přislíbil, že jim odstranění ekologických škod zaplatí. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění mohou hrozit i žaloby nebo arbitráže.

Kritici soutěže ovšem tvrdí, že tendr může připravit státní kasu o desítky miliard korun. Tendr kritizovala i organizace Transparency International kvůli riziku korupce. S kritikou se připojila Hospodářská komora; ta tvrdí, že ve více menších soutěžích by měly šanci uspět i menší tuzemské firmy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů