Sobota, 20. dubna 2024

Linka pro zelené miliony se pod náporem hroutí

Linka pro zelené miliony se pod náporem hroutí

Ministerstvo uvolnilo podmínky pro zelené dotace. Nemá ale dost lidí, kteří by to vysvětlili.

Nejprve dělal stát první poslední, aby vzbudil zájem o zateplovací program Zelená úsporám, který nabízí českým domácnostem 25 miliard korun. Nyní úředníci nestíhají vyřizovat žádosti, dokonce kolabuje informační telefonní centrum.

Redaktorům HN se během jednoho týdne z deseti pokusů povedlo do centra dovolat jednou.

Fond životního prostředí, který linku provozuje, chybu přiznává. Nejde prý o technický problém. "Máme málo pracovníků. Nestíhají vyřizovat telefonáty," popsala mluvčí Státního fondu životního prostředí Lenka Brandtová. Úřad podle ní přijme v příštích dvou týdnech kvůli návalu dotazů posily.

Vlnu zájmu potvrzují i počty zájemců, kteří se do Zelené úsporám přihlásili. Úředníci v krajských pobočkách fondu už sesbírali podle čerstvých informací HN 830 přihlášek. Další jim dorazí z bank, které některé přihlášky také samy přijímají. Celkově tak počet zájemců o dotace může dosahovat tisícovky. Do zmírnění podmínek to bylo jen 107 žádostí.

Lidé se začali o dotace zajímat na konci prázdnin právě kvůli uvolnění pravidel pro udělování dotací. Ty jdou nově i na jednotlivosti, jako je výměna oken. Na peníze dosáhnou také lidé z paneláků. Padla i pravidla, která omezovala pořízení ekologického kotle. Špatné zkušenosti s linkou má i Kamila Trnková z Prahy, která chtěla vyměnit okna v domě.

"Nejdřív jsme poslali e-mail, ale nepřišla žádná odpověď. Na linku jsme se dovolali až po pěti dnech. Do té doby jsme jen poslouchali ve sluchátku melodii ze Smetanovy Vltavy a hlášku, že operátoři jsou obsazení," popisuje Kamila Trnková problémy s vyřizováním dotazu.

Není to přitom poprvé, co kvůli zeleným dotacím kolabuje technika ministerstva životního prostředí. Poté, co program v dubnu spustilo, zablokoval se pod vlnou zájmu přístup na internetové stránky Zelené úsporám. Problém muselo poté ministerstvo vyřešit.


Zelená úsporám v datech

Start programu

Zelenou úsporám spustilo ministerstvo životního prostředí letos v dubnu. Ihned poté zkolaboval kvůli vlně zájmu server s informacemi o programu.

Nikdo nechce dotace

Do poloviny srpna lidé podali jen 107 žádostí o dotace. A to už ministerstvo jednou zmírnilo podmínky programu.

Program se rozjíždí

Od poloviny srpna mohou lidé žádat o dotace i na jednotlivosti typu výměny oken. Od 1. září jdou dotace i na paneláky. Žádostí je momentálně kolem tisícovky. Podle odborníků bude ale i tak těžké dohnat skluz, aby lidé miliardy stihli vyčerpat.

AUTOR: Petr Weikert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů