Čtvrtek, 28. března 2024

V Novém Kníně byla spuštěna nová čistírna odpadních vod

V Novém Kníně byla spuštěna nová čistírna odpadních vod

K výraznému zlepšení čistoty vody v říčce Kocábě, a tím i ke zlepšení životního prostředí ve Středním Povltaví, přispěje nová čistírna odpadních vod v Novém Kníně. Právě dokončené dílo minulou sobotu při dnu otevřených dveří představili členové vedení města veřejnosti.

"Novou čističku postupně uvádíme do provozu. Během dvou týdnů odpojíme starou, hygienickým normám nevyhovující čistírnu uprostřed města. Stavba nové čističky nás stála přibližně 30 milionů korun. Z toho asi 12,8 milionu jsme získali jako dotaci od ministerstva zemědělství. Zbytek jsme zaplatili z vlastních peněz," řekl starosta Nového Knína Tomáš Havlíček.

Nová čistička se nachází v údolí Kocáby pod městem u cesty směrem ke Kosařovu mlýnu.

Na veřejnou kanalizaci, a tím i na novou čističku je v Novém Kníně napojena pouze třetina obyvatel města. Nová čistírna odpadních vod má plánovanou kapacitu 2600 ekvivaletních obyvatel, což je o 400 více, než kolik lidí nyní žije v Novém Kníně. Většina majitelů domů v Novém Kníně tak má u domu na odpadní vody jímky. Do nové čističky bude možné vyvážet za příslušný poplatek i odpadní vody z těchto domovních jímek. "Ale na čističku se bude smět vypouštět maximálně patnáct procent odpadních vod z jímek. Pokud bychom vypouštěli víc, hrozí nebezpečí poškození nové čističky," upozorňuje starosta Nového Knína Tomáš Havlíček.

Vedení města Nový Knín se již dlouhou dobu snaží získat peníze na výstavbu kanalizace ve zbývajících dvou třetinách města. Tato investice ale představuje v současné době přibližně 200 milionů korun. Nový Knín s přibližně dvěma tisícovkami obyvatel ale na tak velkou stavbu peníze nemá. "Snažíme se na kanalizaci získat dotaci od Evropské unie. Problémem je, že naše město je hodně členité. Stavba tak bude u nás mnohem náročnější, než kdybychom stavěli kanalizaci v rovné krajině," upozorňuje Tomáš Havlíček.

Dalším velkým problémem je, že Nový Knín je starobylé hornické město. Na řadě míst jsou historická důlní díla. Je tu i řada cenných památek. "Takže při každé stavbě v našem městě můžeme očekávat nějaké archeologické překvapení, které nám může projekt pěkně prodražit," obává se starosta města Havlíček.

I přes očekávané komplikace ale Novoknínští chtějí kanalizaci co nejdříve začít stavět. Přírodě v bezprostřední blízkosti Slapské přehrady tímto činem velmi pomohou.

Jiří Kubík

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů