Sobota, 20. dubna 2024

Skládka u Želče dále hoří. Likvidace ohně potrvá dny

Skládka u Želče dále hoří. Likvidace ohně potrvá dny

Želeč na Táborsku a okolí zahalil hustý dým. V noci tam totiž začala hořet obří skládka. Na místě zasahuje zhruba 20 hasičských vozů. Po osmi hodinách se požár podařilo lokalizovat. Podle odborníků škodliviny nedosahují nebezpečných hodnot, i tak by ale lidé raději neměli větrat a vycházet ven.

"Požár byl nahlášený už v 1.13," řekla pro on-line deník TÝDEN.CZ mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. "Nikdo nebyl zraněn," dodala.

Na místě zasahují tři jednotky profesionálních a devět jednotek dobrovolných hasičů, dohromady tedy zhruba dvacet hasičských vozů. "Vodu vozí kyvadlově z nedalekého rybníku," vysvětlila mluvčí.

"Nyní je prováděna likvidace požáru, která spočívá v postupném rozhrabávání skládky a prolívání vodou," sdělila Matějů. Hasiči se ráno na požářišti vystřídali, počet jednotek se nezměnil.

"Likvidace požáru může trvat tři, čtyři dny, ale i déle. Jednotky ho přirovnávají k požáru skládky v Lišově před třemi lety, který trval týden," upřesnila Matějů. Při práci přes noc budou hasičům pomáhat osvětlovací balony.

Hasiči budou čelit ohni ještě několik dnů.

Požár hoří na rozloze jednoho hektaru. Pracovníci chemické laboratoře z Kamenice na místě odebírají vzorky a provádějí měření. "Nebyl zaznamenán únik žádných chemických látek," řekla Matějů. "Protože je nad místem silný dým, informovali jsme starosty okolních obcí, aby uklidnili občany," dodala tisková mluvčí.

Zatím není jasné, co požár způsobilo. "Nejdříve se musí požár uhasit, pak se teprve může zjišťovat příčina," upozornila tisková mluvčí.

Skládka začala hořet krátce po půlnoci.Podle starostky Želče Dagmar Čaňkové místní dobrovolní hasiči pomáhají při naplňování cisteren vodou. V obci je větší provoz, ale žádné komplikace nenastaly. "Obyvatelé o požáru ani nevědí. Skládka leží mimo obec a žádné zplodiny a kouř na obec také nejdou," řekla Čaňková.

Podle ní skládka slouží pro ukládání odpadů z celého Táborska a ročně se na ni uloží zhruba padesát tisíc tun odpadu. Už dříve ji zasáhly požáry. "Poslední velký požár byl v červenci 2007," uvedla starostka.

Foto: ČTK

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů