Sobota, 20. dubna 2024

Pramen ohrožují černé skládky

Pramen ohrožují černé skládky

Mělnická Vrutice - V bezprostřední blízkosti zdroje vody, který zásobuje asi 240 tisíc lidí, se objevil starý vrak i barely s chemikáliemi

Zdroj pitné vody u prameniště v Mělnické Vrutici ohrožují černé skládky.

Jen za poslední měsíce tam lidé v odlehlých zalesněných místech odstavili nepojízdný vrak nebo se zbavili barelů se zbytky ropných a chemických látek. Odpad tak bez rozpaků vyvezli na území, kde platí ochranné pásmo.

V současné době pracovníci Středočeských vodáren řeší odklizení poslední skládky: hromady starých videokazet a pneumatik.
V tomto případě ale zřejmě původce odpadu znají. Mezi věcmi totiž ležely účty za telefon a pohlednice, které poukazují na tamní obyvatele.
Sankce, kterou může být pokuta až do výše padesáti tisíc korun, jim ale zřejmě nehrozí.

Podle vedoucího mělnického odboru životního prostředí Ctirada Mikeše totiž nalezené materiály nejsou nezpochybnitelným důkazem o tom, že právě oni mají skládku na svědomí. Její odklizení tak nakonec musí zajistit obec, v jehož území se skládka nachází.

Pracovník Středočeských vodáren Josef Chramosta řekl, že se skládky objevují na pěti místech ochranné zóny. "Nejčastěji se tam objevují odmontované díly z automobilů," uvedl Chramosta.

Všechen nalezený odpad je třeba rychle odvézt, aby nedošlo ke kontaminaci půdy a tím i ke znečištění vody.

Mluvčí Středočeských vodáren Lenka Kozlová uvedla, že jsou skládky většinou odklizeny do týdne. "Kvalitu vody intenzivně sledujeme. V případě, že by došlo ke znečištění vody, zdroj bychom odpojili a vyčistili. V žádném případě by se do soustavy nedostala."

Voda, která pochází z Mělnické Vrutice, zásobuje ve Středočeském kraji asi 240 tisíc lidí z Mělnicka, Neratovicka, Kralupska, Kladenska a Prahy- východ.

Mělnický deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů