Čtvrtek, 25. dubna 2024

Bývalý mafián upozornil Grécko, že toxický odpad odhadzujú do Iónskeho mora

Bývalý mafián upozornil Grécko, že toxický odpad odhadzujú do Iónskeho mora

Atény (TASR) - Bývalý člen talianskej kalábrijskej mafie upozornil úrady v Grécku, že do Iónskeho mora sa odhadzuje toxický materiál. Informoval o tom dnes grécky denník Kathimerini.

Bývalý mafián Francesco Fonti minulý mesiac uviedol talianskym úradom, že sa osobne zúčastňoval potápania lodí s nákladom rádioaktívneho odpadu v Iónskom mori, čo bola operácia, ako obísť miestne zákony.

Podľa talianskej organizácie na ochranu životného prostredia Legambiente bolo takto za posledných 20 rokov pravdepodobne potopených 30 plavidiel, z nich sedem "išlo ku dnu" v blízkosti Iónskych ostrovov Paxos, Kefalónia a Zakynthos.

Podľa Fontiho plavidlá obsahovali jedovatý odpad z farmaceutických spoločností, ktoré platia mafii 1,5 milióna až 15 miliónov eur za potopenie jednej lode.

Šéf gréckeho Výboru pre atómovú energiu Christos Chusiadis vyhlásil pre denník: "Je potrebné sústredené pátranie po rádioaktívnom materiáli. Grécka strana sa musí dozvedieť, kde presne boli lode potopené, aby sme vedeli, ako ďalej konať."

Talianske úrady medzitým už vyšetrujú, či 120 kontajnerov nájdených na lodi približne 22 kilometrov od pobrežia talianskej Kalábrie obsahuje toxický odpad.

Správu priniesla agentúra DPA.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů