Čtvrtek, 28. března 2024

Bylinky - přírodní lékárna

S příchodem chladných podzimních dnů se zvyšuje poptávka po vitamínech a zároveň také po bylinkách. Bylinky jsou zázračným darem přírody a jejich pozitivní účinky na organismus prověřili již naši dávní předkové.

Bylinky - přírodní lékárna

Takový šálek voňavého bylinkového čaje dokáže provonět celou místnost, navodit pocit klidu, celkového uvolnění, posílit organismus a v některých případech uzdravit duši i tělo. Rostou všude kolem nás a někdy si vůbec neuvědomuje, že jde o bylinku. Tedy léčivou rostlinu. Některé dokonce považujeme za plevel.

Dnešní moderní společnost si rychle zvykla chodit do lékárny pro průmyslově vyráběné léky a používání bylinek ztratilo pro většinu populace své opodstatnění. Sice je pravda, že bylinky nejsou všemohoucí, ale zmírnit nebo urychlit průběh některých nemocí dokáží spolehlivě. A prostřednictvím čajů, koupelí a inhalací může tento proces léčby začít realizovat téměř každý z nás.


Proti rýmě

Bylinky_hermanek.jpg

Proti rýmě lze nasadit heřmánek pravý. Heřmánkový květ obsahuje silici, hořčiny a organické kyseliny a je protizánětlivý. Používá se k inhalaci, výplachům, odvarům na čaj a do koupelí. Na počátku rozkvětu (květen - srpen) se sbírá květ s krátkou, nejvýše dva centimetry dlouhou stopkou. Nebo také bez ní. Pravý heřmánek poznáme podle dutého květního lůžka. Časté pití heřmánkového čaje se nedoporučuje a alergici se mohou po čaji osypat. Pro občasné použití je ovšem heřmánek spolehlivým lékem s jedinečným protizánětlivým účinkem.

Spolehlivým pomocníkem proti rýmě je také bezový květ. Používá se především pro přípravu čaje, ale lze jej spařený v mírně osolené vodě také inhalovat. Zabírá i při zánětech dutin a zastydlé rýmě. Proti chrapotu zabírá pomalé polykání horkého čaje.

Na rýmu doprovázenou kašlem je nejlepší jitrocel kopinatý. Jak v podobě čaje, tak v chutnějším sirupovém stavu. Dnes je jitrocelový sirup běžně k dostání v lékárnách. Z rostlinky jitrocele sbíráme pouze list bez okvětí a sušíme při teplotě 40 °C. Po usušení musí být listy zelené, jinak jsou bezcenné. Oslazený čaj se podává při nachlazení a silném zahlenění a naopak neslazený se podává při zácpě.


Na pocení

bylinky_lipa.jpg

Na pocení je výborný čaj z lipových květů. Podporuje nejen pocení, ale také snižuje dráždivost ke kašli, usnadňuje odkašlání a podporuje chuť k jídlu. Květy se sbírají, jakmile začnou rozkvétat a suší se rychle a ve stínu. Nesmí zrezivět, ale musí zůstat krásně zlatavé. Lipových květů trháme a sušíme jen tolik, kolik spotřebujeme během jednoho roku a chráníme je před světlem a vlhkem. Nálev z poloviny až jedné čajové lžičky užíváme při potížích třikrát denně. Můžeme přisladit i medem. Čaj z lipových květů nabývá na účinnosti, pokud se kombinuje s bezovým květem.


Při bolestech v krku

Nejúčinnější je šalvěj. Ale pozor nehodí se pro kojící matky. Zevně slouží jako podpůrný prostředek při zánětech dutiny ústní a hltanu (kloktání). Při mírných zánětlivých onemocněních kůže se používá ve formě obkladů a koupelí. Má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Čaj i nálev ke kloktání se připravují bezprostředně před použitím, aby byly čerstvé.

bylinky_materidouska.jpg

Ke kloktání se výborně hodí mateřídouška. Mateřídouška je vonná rostlinka. Roste na loukách, sbíráme jí těsně před květem nebo v době květu, a to od června do září. Sušíme o teplotě do 35 °C a při sušení neobracíme, aby se neodrolily květy a lístky. Čaj podáváme při nachlazení (usnadňuje vykašlávání hlenů), dále při nadýmání a průjmech. Pro posílení celého organismu si můžeme nálev z 250 g mateřídoušky přidat do koupele.

Proskurník lékařský, lidově nazýván ajbiš, ajbíšek, ibíšek... Sbírá se kořen, list, květ, ale nejčastěji se využívá kořen. Používá se při katarech horních cest dýchacích, kašli, žaludečních vředech, při zánětech ústní dutiny a hrtanu, močového měchýře a močovodů. Zevně při léčbě hnisavých vředů a nežitů, křečových žil a bércových vředů. Obsahuje slizy a další látky, které usnadňují odkašlávání, chrání sliznice a zlepšují hojení. Kořen sbíráme (březen-duben a říjen-listopad), list (červen- červenec). Při sběru se nejprve odstraní nadzemní části rostliny a kořeny se vyryjí. Dobře se očistí a silnější kořeny se rozřežou na menší kousky. Suší se umělým teplem do 45 °C. Pozor při pomalém sušení mohou jednotlivé části kořenů začít plesnivět. Silné kořeny můžeme také loupat. Listy se sklízejí před rozkvětem porostu. Sklizeň se provádí ručně, a to od spodu rostliny k vrcholu a suší se přirozeným teplem rozložené v tenké vrstvě.

Proti kašli

bylinky_divizna.jpg

Při suchém kašli se nejvíce osvědčila divizna. Květy divizny se sbírají nejlépe dopoledne kolem jedenácté hodiny. Musí být důkladně suché, a proto je sušíme na přímém slunci. Čaj uvolňuje hleny a má protizánětlivé účinky a podporuje též tvorbu moči.

Lékořice rozpouští hlen a podporuje vykašlávání. Lidově zvané "sladké dřevo" patří k nejstarším léčivým rostlinám. Lékořice je vysoký keř kvetoucí modrými až světle fialovými květy. Kořen lékořice lysé obsahuje mnoho léčivých látek, především pak fytoestrogeny a flavonoidy. Látky z lékořice podporují tvorbu žaludečních šťáv, vyvolávají naředění hustého hlenu z dýchacích cest. V malých dávkách podporuje lékořice častější močení, ve vyšších dávkách močopudné účinky naopak mizí. Dále příznivě působí proti zánětu, proti tvorbě žaludečních vředů a zvýšenému svalovému napětí. Dlouhodobé používání lékořice není vhodné, protože nepříznivě ovlivňuje iontovou rovnováhu a vylučování vody z těla.

Podběl patří mezi první jarní rostliny. Sbíráme jen správně rozvité květy se stopkou do jednoho centimetru. Asi málokdo ví, že po odkvětu lze sbírat i listy podbělu. Pro lepší chuť čaje můžeme listy nejprve spařit a pak sušit. Suší se ve stínu umělým teplem. Z podbělu se připravuje také sirup. Používá se při chorobách dýchacích cest, jako močopudný a proti průjmový prostředek a k obkladům při zánětech žil.

Suchý dráždivý kašel uklidňuje a léčí jitrocel a proskurník, o kterých jsme již mluvili v souvislosti s rýmou a bolestí v krku. Obě bylinky jsou k dostání v lékárnách také ve formě sirupu. Dále pomáhá fenykl, anýz a bezový květ.

Autor: Jaroslava Fuksová

www.meredit.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů