Pátek, 29. března 2024

Vláda je o další krok blíž k prolomení limitů

Vláda je o další krok blíž k prolomení limitů

Ministr průmyslu dnes ukáže návrh nové energetické koncepce. Limity chce "odblokovat".

Česko směřuje krůček po krůčku k prolomení územních limitů těžby uhlí, které od devadesátých let chrání před zbouráním obce Horní Jiřetín a Černice na Mostecku a které představují jedno z největších témat v české energetice.

Návrh nové Státní energetické koncepce, kterou dnes představí ministr průmyslu Vladimír Tošovský a kterou má HN k dispozici, už výslovně hovoří o "odblokování" zásob hnědého uhlí.

Bude-li materiál schválen, vláda tím poprvé otevřeně říkne, že se zásobami za limity počítá.

Dosud platná strategie, schválená v roce 2004, se omezila jen na vágní prohlášení či nepřímé narážky. Například v tom smyslu, že stát bude "preferovat" využití domácích zásob.

Zpráva Pačesovy komise pak přišla s tím, že hnědé uhlí je třeba schovat hlavně pro teplárny a že by se o územních limitech mělo diskutovat.

Návrh nové koncepce bere uhlí jako zásadní zdroj pro výrobu elektřiny i tepla. V plánu je "odblokovat zásoby hnědého uhlí na lomech Bílina a ČSA v severních Čechách, například formou přehodnocení územních ekologických limitů těžby a zvýšením kompenzací obcím zasaženým těžbou".

Podle ministerstva neexistuje alternativa. "Z odhadu vývoje spotřeby jasně vyplývá, že do budoucna nelze zajistit výrobu elektřiny a tepla bez uhlí za limity," říká náměstek ministra průmyslu Tomáš Hüner.

Za limity na dole Bílina, kde těží Severočeské doly ze skupiny ČEZ, je k dispozici 104 milionů tun uhlí. Na dole ČSA, kde těží firma Czech Coal, až 750 milionů tun. To by při současné spotřebě dohromady byla rezerva na dvacet let.

Strategie připouští i možnost těžby černého uhlí v dole Frenštát, který se nachází na hranici chráněné krajinné oblasti v srdci Beskyd. Pokud těžební společnost OKD "naplní zákonem stanovené podmínky, může jak dokončit geologický průzkum, tak zahájit otvírku, přípravu a těžbu", uvádí koncepce.

Vláda bude koncepci schvalovat v listopadu. "Když se ukázalo, že tato vláda bude vládnout až do jara, má plnohodnotný mandát a neměla by odkládat rozhodnutí," říká Hüner.

Bez uhlí to nepůjde

Jak se vyvíjí postoj státu k uhlí za ekologickými limity

Koncepce z roku 2004
"Stát bude preferovat optimální využití všech vytěžitelných zásob hnědého i černého uhlí
a dalších paliv, která se nacházejí na jeho území."

Pačesova komise (2008)
"Ekologické a těžební limity pro hnědé uhlí jsou administrativním rozhodnutím, které neumožní plně využít domácí zdroje energie."

Současný návrh koncepce
Je třeba "odblokovat zásoby hnědého uhlí na lomech Bílina a ČSA v severních Čechách, například formou přehodnocení územních ekologických limitů těžby a zvýšením kompenzací obcím zasaženým těžbou".

AUTOR: Martin Petříček
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů