Pátek, 19. dubna 2024

ČSSD i ODS sází na jádro a chtějí zrušit limity

ČSSD i ODS sází na jádro a chtějí zrušit limity

Nová energetická koncepce státu má šanci, že v kabinetu projde. Její hlavní myšlenky podporují vlivné strany.

Jeho předchůdci to naznačovali, říkali mezi řádky. Ale až nepolitický ministr průmyslu Vladimír Tošovský přestal taktizovat. Včera předložil návrh nové Státní energetické koncepce, která sází na jadernou energetiku a dotěžení domácích zásob uhlí - včetně těch za ekologickými limity.

Projde-li materiál ve vládě, stanoví mantinely pro českou energetiku až do roku 2050. Nejdřív však nepochybně rozpoutá ostrou diskusi.

Mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar už včera reagoval požadavkem na zachování limitů těžby. "Návrh vrací Česko do minulého století," zhodnotily jej ekologické organizace Hnutí duha, Greenpeace, Centrum pro dopravu a energetiku a Calla.

Na druhou stranu průmyslníci návrh vítají. "Potřebujeme koncepci, která by Česku zajistila dlouhodobé, bezpečné, spolehlivé a ekonomicky dostupné zdroje. Filozofie návrhu k tomu směřuje," říká šéf Svazu průmyslu Jaroslav Míl.

Tošovský zatím odmítá spekulovat o šancích, zda jeho návrh projde. "Toto je pohled, který předkládáme k diskusi nejen v rámci meziresortního připomínkového řízení, ale celé veřejnosti," říká.

Přitom právě on má ale slušnou šanci, že kontroverzní koncepci prosadí. Její hlavní myšlenky mají podporu u politiků obou nejsilnějších stran - ODS i ČSSD. Jak HN potvrdili Tošovského předchůdci Milan Urban i Martin Říman, na sympatiích k jaderné energetice a ochotě zrušit ekologické limity těžby se političtí protivníci shodnou.

AUTOR: Zuzana Kubátová

AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů