Pátek, 19. dubna 2024

Tošovského plán má slušné šance

Tošovského plán má slušné šance

0 Vladimíru Tošovském jeho spolupracovníci tvrdí, že si funkci ministerstva průmyslu nijak zvlášť neužívá. Naopak - když se prý dozvěděl, že nebudou předčasné volby a že tedy musí vydržet v křesle ještě tři čtvrtě roku a brát na sebe důležitá a často kontroverzní rozhodnutí, byl prý očividně zaskočen.

Pokud je to pravda, jde ministr Tošovský do kontroverzních kroků sice nerad, zato odhodlaně. Návrh nové státní energetické koncepce, s nímž včera přišel, je jednoznačný, vyhraněný a také dostatečně konkrétní.

Materiál sází na rozvoj jaderné energetiky. Počítá se stavbou nových jaderných bloků, navrhuje otevřít nové uranové ložisko na Vysočině či na Liberecku a postavit v Česku továrnu na uranový koncentrát. Plánuje dotěžit zásoby uhlí za ekologickými limity, počítá s novelou horního zákona, která má těžbu usnadnit.

To vše vzbudí protesty v regionech, kde se má těžba rozšiřovat. Nebudou se líbit lidem, kteří se bojí jaderné energetiky. Nepotěší ani spotřebitele, neboť řada navrhovaných kroků zdraží energii.

Koncepci zato uvítají kapitáni průmyslu, těžařských a energetických firem, jimž jasné podmínky uvolní ruce pro investice.

Ministr ovšem vylučuje, že by materiál připravoval pod jejich vlivem: "Už jsem byl nařčen, že dělám lobbistu těžařům. Není to pravda. Vyšli jsme čistě z našich zkušeností a znalostí. Představili jsme podle nejlepšího svědomí optimální cestu."

Tošovskému lze věřit, že se s předkládanou filozofií ztotožňuje. Do funkce si "odskočil" z křesla šéfa státní rozvodné společnosti ČEPS, je technokrat. A nemusí se ohlížet na to, zda je u veřejnosti populární: "Nesbíráme politické hlasy," říká. Jenomže právě koncepce ministra bez politického mandátu má šanci na úspěch. Podobný názor na energetiku jako Tošovský mají totiž reprezentanti obou nejvlivnějších politických stran - ODS i ČSSD.

"Tošovského návrh je v podstatě dopracování naší vlastní koncepce, kterou jsme nestihli dokončit. Nemám s ním problém," řekl HN Martin Říman z ODS, který seděl v ministerském křesle před Tošovským. I Říman je příznivec jaderné energetiky a maximálního využití domácích surovin. Jenomže svůj pohled nemohl prosadit - v předchozím kabinetu byl vázán koaliční dohodou, do níž Strana zelených prosadila slib zachování limitů těžby hnědého uhlí a moratorium na stavbu nových jaderných bloků. Tošovského návrh podporuje i sociálně demokratický exministr průmyslu Milan Urban: "Je to cesta správným směrem. Výhrady mám jen k tomu, že o zrušení limitů těžby by mělo definitivně rozhodnout krajské referendum. A nemyslím, že je vhodné otvírat nové uranové ložisko v severních Čechách."

Tošovského materiál ale širokou politickou podporu ani nepotřebuje. Státní energetická koncepce je plně v kompetenci vlády a shodne-li se na ní kabinet, vstoupí v platnost. Vláda ji dostane na stůl po skončení meziresortního připomínkového řízení zřejmě ještě do konce roku.

Nová koncepce

Více domácích zdrojů

Podle koncepce má 90 % elektřiny pocházet z domácích zdrojů, kam se počítají například uhlí, jaderné palivo či obnovitelné zdroje. Podíl obnovitelných zdrojů má narůst ze čtyř na 15 procent do roku 2050.

Více uhlí

Tošovský navrhuje zrušení ekologických limitů, které brání těžbě hnědého uhlí
v severočeských lomech Bílina a ČSA. Počítá s využitím těchto zásob hlavně pro teplárny.

Připouští zahájení těžby černého uhlí v beskydském
dole Frenštát.

Více energie z jádra

Podíl jaderné energie na tuzemském energetickém mixu má z 15 procent v roce 2005 vzrůst až na 25 procent v roce 2050. To by znamenalo nejen plánovanou dostavbu Temelína, ale také výstavbu dalších reaktorů.

Více uranu

Návrh doporučuje zvážit otevření nového ložiska ještě za provozu činného dolu Rožná. Dosud se počítalo s jejím postupným útlumem. Navíc se počítá s výstavbou továren na zpracování uranového koncentrátu a na přepracování vyhořelého jaderného paliva.

Více plynových zásobníků

Zvýšení kapacity plynových zásobníků v ČR až na 40 procent roční spotřeby (nynější kapacita je zhruba 30 procent).

Více přenosových sítí

Posílení přenosových sítí pro elektřinu a plyn, Česko má být významnou tranzitní zemí nejen ve směru východ - západ, ale nově i ve směru sever - jih.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů