Pátek, 19. dubna 2024

Bude prodávat zelené světlo?

Mohou maloobchody vytvořit správně osvětlené prostředí svých prodejen za pomoci nejnovějších energeticky úsporných osvětlovacích systémů, nebo by takový krok představoval určitý kompromis, a tudíž možné ohrožení jejich prodejů?

Bude prodávat zelené světlo?

Osvětlení prodejen má bezpochyby přímý efekt na tržby. Dobrý osvětlovací systém podporuje nákupní prostředí a doplňuje vystavené zboží, čímž posiluje prodej.

Maloobchody musí přecházet na energeticky úsporné osvětlovací systémy z důvodu nové legislativy EU, která požaduje přísnější kontrolu účinnosti produktů využívajících elektrickou energii (EuP). Neúsporné produkty, jež některé maloobchody stále kupovaly a instalovaly, se ztrácejí z prodejních pultů. Dobrou zprávou je, že energeticky úsporné žárovky snížily spotřebu energie, což vede ke snížení účtů za elektřinu - a to je v dnešní situaci nezanedbatelný faktor. Ale úspory nejsou vše.

PRO A PROTI

Dobré osvětlení maloobchodů vždy vyžadovalo určitý kompromis. Energeticky úsporné halogenové žárovky nabízejí vynikající alternativu k žárovkám GLS. Vše lze prezentovat se správným osvětlením - od nejjemnější bižuterie až po velkorozměrové výlohy, které přilákají nakupující spotřebitele i na velkou dálku. Podle moderních standardů však nejsou dostatečně výkonné. V maloobchodě představují rizika poškození horkem a krátké životnosti lamp provozní problémy. Stejně jako kompaktní fluorescentní svítidla (compact fluorescent lighting - CFL) jsou sice díky vysoké světelné intenzitě a široké škále kompaktních designů vhodné i pro působivou a akcentovanou prezentaci produktů, nejsou však ideální, jelikož poskytují malé zvýraznění barev. Kovové halogenové lampy jsou výkonné a zvýrazňují dobře barvy, ale nejsou flexibilní a mají relativně krátkou životnost. Kromě toho je nelze snadno tlumit nebo použít v lineárních konfiguracích a mohou potenciálně způsobovat problémy s přenášením horka a UV degradací určitých materiálů.

Je tedy vůbec možné docílit skutečně energeticky úsporného systému, který plní všechny požadavky? Mimo jiné zdůrazňuje přesně barevnost; může být použit v různých konfiguracích pro ambientní i zvýrazněné osvětlení; nevydává horko a neemituje škodlivé UV záření; má dlouhou životnost, a je tudíž snadný na údržbu; je ekologický a nezahrnuje škodlivé látky jako rtuť či olovo; a je stoprocentně recyklovatelný?

Z ČEHO VYBÍRAT?

LED elektrická svítidla dnes splňují všechny tyto požadavky a s nejmodernějšími výkonnými modely jsou schopna osvětlit interiéry na světelnost přesahující 600 luxů při zachování standardního rozestupu osvětlovacích jednotek. Do roku 2010 budou tyto technologie navíc schopny dostatečně a za dostupné ceny osvětlovat s výkonem přes 1000 luxů.

Dosud se LED systémům s proměnlivým zabarvením podařilo dosáhnout vynikající přidané hodnoty při vytváření bodového i ambientního osvětlení maloobchodů a zapůsobit tak na rozpoložení zákazníků. Určitý ústupek u této technologie představuje její nevhodnost pro osvětlení produktů z důvodu potenciálně nedostačujícího zvýraznění barev.

Moduly LED jsou ideální pro energeticky úspornou světelnou akcentaci v prodejnách, ale dnes existují i svítidla, která mohou nahradit standardní halogenové lampy. Příkladem mohou být reflektory Ekinos Ostar a Elipse Ostar Orient značky Osram. Mohou posílit design osvětlení interiéru a vzhledem k tomu, že v sobě mají obsaženu technologii COINlight.Ostar LED, jsou obzvláště úsporné, mají extrémně dlouhou životnost a nabízejí vynikající saturaci barev.

Jsme sice již delší dobu svědky určitého přehánění a zavádějících tvrzení v některých oblastech trhu LED svítidel, která se mají stát největší revolucí v oblasti osvětlovací technologie. I přesto technologie LED bezpochyby změní stávající pohled na otázku osvětlení. Svítidla LED jsou v obchodech již využívána k vytváření specifického prostředí a dynamických efektů, a to například u osvětlení prodejních regálů (pro které jsou tradiční fluorescenční lampy příliš veliké) a u osvětlení barevných stěn mezi stojany s vystaveným zbožím. Jejich nízká spotřeba energie, jasné barvy, nepřítomnost UV záření a dlouhá životnost jsou pro uplatnění v maloobchodě jasnými výhodami.

ZDROJ: REGAL

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů