Čtvrtek, 28. března 2024

Přednáškový pobyt vědců z Wageningen University a University of the Republic Uruguay na ZF JU

Přednáškový pobyt vědců z Wageningen University a University of the Republic Uruguay na ZF JU

V týdnu od 5. 10. do 9. 10. 2009 navštívili v rámci zvacího grantu FRVŠ katedru Rostlinné výroby a agroekologie (oddělení ekologického zemědělství) Zemědělské fakulty JU doc. Walter Rossing z Biological Farming Systems Group Wageningen University v Holandsku a Dr. Santaigo Dogliotti z Plant Production Department, Faculty Of Agronomy, University of the Republic Uruguay, Montevideo. Oba vědci připravili pro studenty prvního ročníku bakalářského studia a studenty druhého ročníku navazujícího magisterského studia oboru agroekologie, přednáškový cyklus s tématy Farming System Design Philosophy, Organic Agriculture and Ecosystem Functions at Farm and Landscape Scales, Systematic Design and Evaluation Of Crop Rotations Enhancing Soil Conservation, Soil Fertility and Farm Income a Design, Implementation and Evaluation Of Sustainable Vegetable and Mixed Farming Systems With Co-inovation Approach: A Case Study From South Uruguay. Kromě přednášek si studenti vyzkoušeli i vlastní práci při optimalizaci osevních postupů na principu modelu ROTAT a shlédli ukázkové aplikace některých dalších modelů.
Powerpointové prezentace z přednášek budou umístěny na web oddělení Ekologického zemědělství, katedry Rostlinné výroby a agroekologie ZF JU. Dr. Dogliotti zároveň poskytl oddělení kopii modelu ROTAT pro využití při výuce.

Během pobytu se oba vědci kromě realizace přednáškových bloků setkali s proděkanem ZF pro zahraniční vztahy prof. Ing. Martinem Křížkem, CSc., a navštívili několik farem v jižních Čechách. Část pobytu byla věnována i práci na projektu šestého rámcového programu EULACIAS - Breaking the spiral of unsustainability in arid and semi-arid areas in Latin America using an ecosystems approach for co-innovation of farm livelihoods, na kterém s oběma vědci a dalšími institucemi spolupracuje za ZF JU Ing. Jan Moudrý Ph.D.

Ing. Jan Moudrý Ph.D.,
Zemědělská fakulta
Katedra agroekologie

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů