Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Do Česka dorazila motorová nafta s příměsí syntetické složky GTL (Gas to liquids), která je vyráběna ze zemního plynu. Nové palivo nabízí čerpací stanice Shell pod tradičním názvem Shell V-Power Diesel. Poměr příměsi k naftě je podle Shellu obchodním tajemstvím, GTL má zvyšovat cetanové číslo nafty (udává kvalitu nafty) a v porovnání s běžným palivem zajišťovat lepší spalování s nižší produkcí kouře a sazí. Palivo používají i vozy na závodech v Le Mans.

Kampaň na podporu ekologických zemědělců "Září - měsíc biopotravin" podpořila společnost Billa oznámením o rozšíření své produktové řady biopotravin Naše Bio na 80 výrobků. Naše Bio je jediná maloobchodní značka biopotravin, která byla vytvořena přímo v ČR a je určena výhradně pro český a slovenský trh. O názvu značky i o definitivní podobě jejího loga rozhodovali sami zákazníci. Na rozdíl od většiny privátních značek biopotravin maloobchodníků na českém trhu se na výrobě sortimentu značky Naše Bio podí-lejí nejméně z poloviny čeští výrobci biopotravin. Od března letošního roku, kdy se na prodejní pulty dostaly první výrobky nové biořady, poskytuje společnost Billa stále větší prostor pro dodávky českým zemědělcům. Statisticky nejprodávanější položkou jsou mléčné produkty. Jejich podíl na obratu produktové řady Naše Bio činí více než 50 %. Retailer již k nové řadě spustil webové stránky www.nasebio.cz, kde jsou kro-mě produktové nabídky k dispozici i základní informace o produktech ekologického zemědělství a recepty.

V téměř čtyřiceti pražských trafikách probíhá netradiční recyklační akce "L&M Vraťte krabky" společnosti Philip Morris ČR. Za pět prázdných krabiček cigaret L&M vhozených do připravených kontejnerů mohou kuřáci starší 18 let získat brandovaný zapalovač. Prázdné krabičky dostanou po naplnění kontejneru k dispozici vybraní umělci a vytvoří objekt, který bude opět umístěn v trafice.

Biozemědělství klima nezachrání
Ekologické zemědělství není samo o sobě zachráncem klimatu. Teoreticky může snížit emise o 15 až 20 %, ovšem pokud mají průmyslové země do poloviny století snížit emise o 60 až 80 %, nelze to v dlouhodobých klimatických cílech považovat za dostatečné. Vyplývá to ze studie německé organizace foodwatch. Ze stejné studie plyne i, že výroba biopšenice znamená 75× méně skleníkových plynů než produkce biohovězího z býků, tj. vegani přispívají ke klimatickým změnám podstatně méně než "všežravci".

Nové knihy:

Zemědělská půda zrozená z ducha moderní doby
Geolog a esejista Václav Cílek dostal před dvěma týdny Cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97. Nadace nyní vydala jeho novou knihu. Ta je obdobně jako Cílkovy předešlé tituly sestavena z drobnějších textů, tady uspořádaných do tří okruhů. Úvodní je věnován půdě zastavované novými a novými budovami, přitom podle Cílka je v klimaticky se proměňujícím světě pro budoucnost Česka zemědělská půda strategickou "komoditou", mnohdy důležitější než energie z fosilních paliv. Právě energetice a přírodním zdrojům věnuje druhou část knihy. Ta třetí je pak obhajobou duchovního pohledu na svět.

Nekonečná bitva o jádro věci
Paulovi je pětatřicet, prodělal chemoterapii a stáhl se od rodiny k rodičům. Mezi dvěma domovy promýšlí restart osobnosti - o to symboličtější, že po ekologické bitvě se zastánci jaderné elektrárny a s mutacemi uvnitř svého těla svádí i bitvu o jádro věci v životě. Psychologický román je teprve třetím česky vydaným dílem jihoafrické držitelky Nobelovy ceny za literaturu z roku 1991. Podobně jako v předešlé próze Poutníci vypráví dvaaosmdesátiletá autorka v naléhavém přítomném čase o nesmělých krůčcích do budoucnosti, v níž nic nebude jako dřív: ani v drancované přírodě, ani v manželství s reklamní textařkou, která čeká další dítě. Narodí se zdravé, či ozářené?

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů