Pátek, 19. dubna 2024

Ve čtvrtek léto, v sobotu podzim a v úterý zima

Ve čtvrtek léto, v sobotu podzim a v úterý zima

Náhlé výkyvy teplot a změny počasí čekají Čechy i v dalších desetiletích. Mohou za to změny klimatu.

Záplava sněhu, který včera zasypal celé Česko, je podobně extrémní anomálií počasí jako červnové bleskové povodně. Obojí totiž souvisí se změnami klimatu, na které odborníci už dlouho upozorňují. Co je ale nejvážnější: podobně nepříjemných překvapení a nečekaných zlomů počasí bude přibývat.

Na bleskové povodně, dlouhá období sucha nebo náhlé změny teplot by si Češi měli zvyknout. V nejbližších několika desetiletích je totiž budou zažívat stále častěji. A nečekané změny počasí budou stále prudší. "Podle dosavadních scénářů vývoje klimatu a počasí, se kterými počítáme do roku 2030, se dá takový vývoj předpokládat," potvrzuje oprávněnost obav Jan Pretel, který je vedoucím oddělení klimatické změny v Českém hydrometeorologickém ústavu.

Bláznivé počasí

I když laikovi může připadat, že se počasí v posledních letech jednoduše zbláznilo, meteorologové nabízejí k podivnému vývoji vysvětlení.

A nezní nijak nelogicky: celý klimatický systém byl zkrátka v posledních stovkách let navyklý na jakési "standardní" rozdělení teplot. A to ovlivňovalo proudění vzduchu, výši a místa srážek i počasí v jednotlivých částech zeměkoule. Nyní se ale tenhle systém změnil. Nejenom vlivem emisí skleníkových plynů, ale z velké části i dalším působením člověka na zemi.

Ve vzduchu je nyní jinak rozdělená energie, kterou v sobě mají skleníkové plyny a teplý vzduch. Zeměkoule se otepluje v jednotlivých částech rozdílně, zvětšují se rozdíly v teplotě vzduchu nad pevninou a oceánem.Změna celého systému tedy zavinila, že se mění i počasí v jednotlivých částech zeměkoule. A navíc se příchod změn bude stále zrychlovat. Stejně jako se zrychluje i růst průměrné teploty.

"Když to řeknu s trochou nadsázky, dá se současná situace shrnout tak, že ještě minulý čtvrtek bylo léto, v sobotu podzim a v úterý už zima," říká Pretel. A naznačuje tím i další změny, které se dají od počasí v následujících desetiletích očekávat. Přechodná roční období - jaro a podzim - se u nás zřejmě budou postupně ještě víc zkracovat.

Zas a znovu

Razantní změna počasí nepřišla letos poprvé. Tentokrát se projevila náhlým ochlazením zhruba o dvacet stupňů za dva dny a desítkami centimetrů sněhu. V červnu zase dorazily na Moravu a do jižních Čech takzvané bleskové povodně, při kterých spadlo někde až sto litrů vody na metr čtvereční za dvě hodiny. Povodně způsobily škody za miliardy korun a zemřelo při nich 15 lidí.

AUTOR: Jana Sotonová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů