Čtvrtek, 28. března 2024

Se vztahem k přírodě se dřevorubec uživí vždycky

Se vztahem k přírodě se dřevorubec uživí vždycky

Zkoušku zručnosti nyní podstupují od včerejšího dne ještě dnes v Hejnicích před hotelem Perun mladí dřevorubci ze škol nejen tuzemských, ale i zahraničních. Na 12. ročník soutěže Hejnický dřevorubec dorazilo 21 učňů lesnických škol, z toho 2 ze Slovenska a 5 z Německa.

"Učni soutěží v práci s motorovou pilou. Musejí zdolat několik disciplín, a to podle pravidel mezinárodních soutěží. Ukazují šikovnost při přípravě pily, v kombinovaném řezu nebo v přesnosti řezu, kdy mladý dřevorubec odřezává z kmenu stromu kotouč dřeva do třícentimetrové vrstvy pilin, a nesmí přitom poškodit podložku, na níž kláda leží," prozradil Jiří Sedláček, učitel odborného výcviku Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant, pracoviště v Hejnicích.

Jen jedna disciplína z obvyklých úkolů na soutěži chybí, a to kácení stromu na cíl. Mladí dřevorubci soutěží jak v družstvech, tak i v kategorii jednotlivci. "Vloni vyhrál hoch ze Slovenska. Bohužel už nežije, zabil se v autě," poznamenal Jiří Sedláček.

Několik atrakcí připravili pořadatelé také pro diváky. Ti se mohou pokusit zahřát ve studeném počasí například sekáním sekerou, řezáním ruční pilou nebo hodem sekerou na terč. Ti nejšikovnější pak mají šanci vyhrát v divácké soutěži sekačku na trávu Mountfield.

"Učím mladé dřevorubce už řadu let. S jejich šikovností je to v posledních letech horší než dřív. Nejsou doma vedení k žádné práci, k žádným povinnostem. Je jiná doba, některým se nechce pracovat a zůstávají po škole na podpoře. Přitom kdo má vztah k přírodě a k práci v lese, uživí se vždycky," dodal Jiří Sedláček.

Zdroj:Krkonošský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů