Čtvrtek, 18. dubna 2024

Konsorcium PPF nabídne výrazně nižší cenu v mnohamiliardovém tendru na odstranění ekologických škod

Konsorcium PPF nabídne výrazně nižší cenu v mnohamiliardovém tendru na odstranění ekologických škod

Konsorcium PPF nabídne výrazně nižší cenu v mnohamiliardovém tendru na odstranění ekologických škod, informovala společnost ve středu. Podle ní znamená rozšíření počtu zájemců o tendr nižší výdaje pro státní kasu.

V pátek totiž Úřad na podporu hospodářské soutěže (ÚOHS) uznal námitky sdružení PPF a vrátil ho do hry o 115 miliard. ÚOHS posuzoval stížnosti celkem tří uchazečů, které ministerstvo financí vyloučilo z výběrového řízení na "zakázku století". Na vyřazení si kromě PPF stěžovaly společnosti Deme Environmental Contractors a Dredging International a sdružení PD-Gruppe - Stavoprogres Brno.

Konsorcium PPF ve středu oznámilo, že je ochotné přistoupit na zkrácení času pro analýzu údajů z dataroomu pro uchazeče, a to přibližně na dobu 30-50 dnů. Podle PPF tím platný harmonogram soutěže nebude nijak dramaticky narušen.

Společnost také slibuje nabídnout výrazně nižší cenou, než jaká je očekávaná maximální hranice odvozená z výpočtů ministerstva financí, tedy 115 miliard. Částka ale vyvolává už od začátku kritiku. Podle odborníků by totiž odstranění ekologických škod mělo stát pouhou třetinu nabízené částky.

"Už dnes můžeme prohlásit, že od nás lze očekávat překvapivou, výrazně nižší nabídku, než s jakou počítá mezní limit veřejné soutěže. Upřesnit tuto částku budeme schopni bezprostředně po uzavření dataroomu, slíbil Alexej Bechtin, mluvčí skupiny PPF.

Do tendru, který je jedním z největších za existenci ČR, se přihlásilo šest firem. Do dalšího kola výběrového řízení postoupily firmy Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a Environmental services. Původně nepostoupily sdružení PPF Advisory, Ecosoil Sud, AVE CZ odpadové hospodářství a Dekonta, dále konsorcium Deme Environmental Contractors a Dredging International, a sdružení firem PD-Gruppe - Stavoprogres, které se skládá z P-D Industriegesellschaft a Stavoprogresu Brno.

Vokurková Iva, vokurkova@mediafax.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů