Pátek, 29. března 2024

Vítězné snímky Ekofilmu budou k vidění v různých městech

Vítězné snímky Ekofilmu budou k vidění v různých městech

Letošní Ekofilm, mezinárodní festival věnovaný životnímu prostředí, přírodnímu a kulturnímu dědictví, proběhl termínu 5. 10. - 11. 10. především v Českých Budějovicích a Českém Krumlově. Hlavním tématem Ekofilmu byly klimatické změny a jejich souvislosti.

Půlkulatý, 35. ročník nabídnul vedle filmů, besed, seminářů, workshopů, výstav a divadelních představení i řadu novinek. Jednou z novinek letošního Ekofilmu byl Kinobus, který jezdil po jihočeských městech. Školáci v Chotovinách, v Plané n. Lužnicí, Veselí n. Lužnicí, Ledenici a v Kaplici tak mohli vidět některé snímky letošní přebohaté nabídky. Vedle zmíněného Kinobusu, byla hlavní novinkou Ekofilmu změna vizuální podoby festivalu včetně nového loga a znělky. Program nově nabízel řadu doprovodných koncertů, zahajovací cyklojízdu, Road show Nadace partnerství, představení projektu Velká výzva Hnutí DUHA, návštěvu muzea Fotoateliér Seidl, jízdu na koloběžce z Kletě do Českého Krumlova, setkání tvůrců filmu Postřižiny po 30 letech a další akce. Zároveň byl v rámci semináře SFŽP k OPŽP představen i nový cyklus krátkých filmů na ekologická témata - Ekoprůkopníci.

Na Ekofilm byl letos přihlášen rekordní počet filmů, celkem 225 ze 40 zemí světa. Rekordní byla letos i návštěvnost. Návštěvníků všech věkových kategorií přišlo celkem na 8 tisíc. Festival finančně podpořil i Státní fond životního prostředí a Operační program Životní prostředí.

V sobotu 10. října proběhnul v Městském divadle v Českém Krumlově slavnostní večer s předáváním cen 35. ročníku MFF Ekofilm. Ceny byly uděleny ve 13 kategoriích. Velkou cenu Ekofilmu a současně cenu diváků získal film anglického režiséra Olivera Hodge, Architekt odpadu. Film sleduje úsilí architekta Michaela Reynoldse, který v době celosvětově globalizačního konzumu staví levné, plně funkční domy z odpadu. Současně bojuje s byrokracií a zákony Nového Mexika.

null

Petr Štěpánek předává cenu za film Komu patří moře? Zápas o poslední zdroje.

Od konce listopadu budou vítězné snímky v rámci Ozvěn Ekofilmu k vidění v Praze, Brně a dalších městech. Aktuální přehled, kdy a kde je filmy možné vidět.

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů