Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komise slavnostně předá ocenění za propagaci ekoznačky EU, jež označuje výrobky a služby šetrné k životnímu prostředí. Toto ocenění se uděluje podnikům, které zorganizovaly pro širokou veřejnost mimořádně úspěšné informační akce o ekoznačce EU. Značka již byla přiznána téměř 20 000 produktům a turistickým ubytovacím službám v Evropské unii a získává na oblíbenosti. Logo s květinou je zárukou toho, že zvolený produkt nebo služba je šetrná k životnímu prostředí. Organizace, jejichž výrobky a služby ekoznačku EU nesou, tím dokazují svůj zodpovědný přístup k životnímu prostředí. Ekoznačka EU jediná celoevropská ekologická značka je dobrovolný projekt zahájený v roce 1992 s cílem podpořit výrobu a spotřebu ekologických produktů a služeb v celé Evropské unii. Tyto produkty a služby lze najít ve všech členských státech EU stejně jako v mnoha dalších zemích po celém světě včetně Indie, Nového Zélandu, Kanady a Číny.

Ostravská radnice chce udržet ve městě pořádek. Proto koupila městské policii hlukoměr, aby mohli strážníci kontrolovat hlučné podniky a bary. Moderní přístroj za půl miliónu korun má posloužit jako důkazní prostředek pro případné správní řízení s podniky, které budou nadměrným hlukem rušit pořádek a sousedící obyvatele.

Kovohutě Příbram otevřely v červenci staveniště sanace skládky sodné strusky (SSS), která je poslední starou ekologickou zátěží (SEZ) v areálu firmy. Po této akci bude vnitřní areál Kovohutí od SEZ kompletně vyčištěn.
Společnost HOCHTIEF CZ jako zhotovitel vybraný na základě výběrového řízení na základě realizační smlouvy o poskytnutí služeb s Ministerstvem financí ČR provede "Opatření vedoucí k nápravě SEZ vzniklých před privatizací areálu společnosti Kovohutě Příbram". Konkrétně se jedná o odtěžení sodné strusky k životnímu prostředí šetrným způsobem tak, aby při provádění díla nedošlo ke škodám na majetku, zdraví a přírodě. Celkový objem skládkovacího prostoru je přibližně 38 000 m3 a je v něm uloženo téměř 20 tisíc tun sodné strusky a kalů z čistírny odpadních vod. HOCHTIEF CZ provede práce včetně inženýringu, projektu, získání potřebných povolení, rekultivace, následného monitoringu a dalších smluvně ujednaných záležitostí. K ukončení prací a předání díla dojde nejpozději 31. 7. 2010

Skanska Property Czech Republic podepsala nájemní smlouvu se společností OKIN GROUP, a.s., na novou kancelářskou budovu Nordica v centru Ostravy. Ta je první svého druhu v České republice se získanou certifikací programu GreenBuilding od Evropské komise pro energeticky úsporné budovy. Objekt s pronajímatelnou plochou zhruba 12 000 m2 vysoce kvalitních a flexibilních kancelářských prostor třídy A disponuje dvěma podzemními patry s parkovacím stáním a restaurací v přízemí.

Hlukové znečistenie sa stáva čoraz väčšou hrozbou pre divé zvieratá. Tvrdia to americkí vedci z Colorado State University. Hluk z ciest, lietadiel a priemyslu sťažuje zvieratám ich vzájomnú komunikáciu, párenie a taktiež aj lov. V súčasnosti je podľa odborníkov situácia natoľko vážna, že hlukové znečistenie môže spôsobiť zníženie biodiverzity. Štúdia uverejnená v časopise Trends in Ecology and Evolution dokazuje, že aj v národných parkoch a prírodných rezerváciách sú živočíchy vystavené nadmernému hluku. Môže za to oveľa citlivejší sluch mnohých druhov, ale predovšetkým neustále sa zvyšujúca ľudská populácia a s tým spojený nárast počtu automobilov a iných dopravných prostriedkov. Niektoré druhy sa týmto zmenám vedia prispôsobiť, no väčšina sa radšej hlučným oblastiam vyhýba. Napríklad vtáky žijúce v mestách spievajú hlasnejšie ako ich príbuzní v lesoch, keďže inak by sa navzájom nepočuli.

Tesco začne svým klientům vrámci nabídky 1+1 zdarma nabízet službu, kdy si zákazník může vyzvednout výrobek zdarma teprve tehdy, až ho bude potřebovat. cílem nové služby snížení množství odpadu, které domácnosti produkují. Akce také zapadá do dlouhodobé strategie společnosti, která chce do roku 2020 snížit svoje zatížení životního prostředí oxidem uhličitým.


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů