Sobota, 20. dubna 2024

Dětenice staví kanalizaci a čistírnu odpadních vod za 75 mil. Kč

Dětenice staví kanalizaci a čistírnu odpadních vod za 75 mil. Kč

Dětenice (Jičínsko) - Obec Dětenice na Jičínsku začala v minulých dnech stavět novou kanalizaci a čistírnu odpadních vod za zhruba 75 milionů korun. Stavba by měla po dokončení v květnu 2012 výrazně zlepšit životní prostředí v regionu. Dosud splašky z obce se 730 obyvateli tečou například do septiků či trativodů. ČTK to dnes řekl dětenický starosta Radomír Vališka.

Po dokončení stavby splašky přestanou ohrožovat chráněné území zvané Rožďalovické rybníky, v němž například žijí populace vzácného jeřába popelavého a motáka pochopa. Území je také součástí evropské soustavy Natura 2000. Stavba kanalizace také přispěje ke zvýšení ochrany dvou vodních zdrojů pro dětenický obecní vodovod.

Vedle obyvatel Dětenic se na kanalizaci budou moci napojit i lidé z přilehlých částí obce Osenice a Brodek. Stavbaři z firmy Skanska CZ vedle čistírny odpadních vod vybudují přes osm kilometrů kanalizací a téměř 1,7 kilometru domovních kanalizačních přípojek.

Investici obec pokryje z 80,5 procenta z dotací od Evropské unie a od hradeckého kraje. Zbytek peněz obec zaplatí především z dříve našetřených peněz. "Uspořeno máme asi 12 milionů korun. Úvěr by měl být jen dva miliony korun," řekl Vališka. Dodal, že půjde o největší investici v obci do veřejného majetku v její historii. Předtím obec v letech 2002 až 2007 postavila vodovod za asi 20 milionů korun.

Největší stavbou vodárenské infrastruktury v regionu byla letos v září dokončená akce Cidlina za 665 milionů korun. Stavbaři při ní postavili přes 55 kilometrů kanalizačních stok a vybudovali nové čistírny v obcích Libáň, Ostroměř, Pecka a společnou čistírnu pro obce Miletín a Rohoznice. Nové kanalizace a výkonnější čistírny vznikly v Jičíně a Lázních Bělohrad.

Zdeněk Rychtera
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů