Pátek, 29. března 2024

Výrobci minerálek napadli test, v kterém je porazila voda z kohoutku

Výrobci minerálek napadli test, v kterém je porazila voda z kohoutku

KARLOVY VARY - Svaz minerálních vod (SMV) napadl jako nedůvěryhodný test balených vod provedený občanským sdružením spotřebitelů Test. Výsledky údajně zpochybňují chybějící informace o laboratoři, která rozbory prováděla. Podle SMV byla také publikována jen část analýz.

Šéfredaktorka časopisu Test Ida Rozová ale ČTK řekla, že informace o laboratoři nemusí sdružení zveřejňovat.

SMV v prohlášení uvádí, že podle tvrzení Testu bylo provedeno 64 analýz u balených vod a ještě více u pitné vody z kohoutku.

Publikována však byla jen polovina z nich. SMV se dotazuje, proč zbytek údajů zůstává spotřebitelům utajen. Podle Rozové byla zveřejněna jenom část podrobných analýz a kompletní rozbory budou během několika dnů k dispozici na webových stránkách sdružení Test. Odmítla, že jsou výsledky testu vod neobjektivní.

Sdružení Test využívá výhradně akreditovanou laboratoř, podotkla Rozová.

Jak dále uvedla, veškeré výsledky musí být podloženy naprosto přesnými analýzami, které vyloučí jakékoliv pochybnosti. "Naší povinností není zveřejňovat jméno laboratoře," konstatovala Rozová. SMV odmítá publikování výsledků testu jako emociálně zabarvenou a tendenční interpretaci. Rozová se ale brání s tím, že si takového podání testu není vědoma.

Kontrolují každý den
Podle předsedkyně SMV Jany Ježkové je spotřebitel maten údaji o intenzitě kontroly vody. Uvedla, že výrobci balených vod provádějí rozbory s každodenní frekvencí, vysoce nad rámec legislativou stanovených lhůt.

"Většina výrobců vod výsledky testů uvádí na etiketě i nad rámec zákonných povinností. Rozbory vodárenských společností pro spotřebitele mnohdy ale běžně dostupné nejsou," dodala Ježková.

Konstatovala, že jednotliví výrobci balených vod určitě budou obhajovat své výrobky proti šíření poplašných zpráv o přítomnosti organických látek. Učiní tak, jakmile se seznámí s komplexní analýzou, použitou metodikou a také akreditací laboratoře.

V testu balených vod vyhověly jenom čtyři z celkem 18 testovaných výrobků. Nevyhovující balené vody obsahovaly například zvýšené množství cizorodých látek, nadlimitní obsah dusitanů, ve dvou případech pak vzniklo podezření na nepovolenou úpravu vody. Všechny testované vzorky vody z vodovodu zkouškou prošly, byť ve dvou případech s drobnými výhradami.

Voda z vodovodu není potravina ale služba
Právě testy srovnávající balené pramenité vody s pitnou vodou z kohoutku ale SMV dlouhodobě napadá. "Balená pramenitá a minerální voda jsou podle české a evropské legislativy potraviny. Pro jejich výrobu a značení tedy platí zákon o potravinách a jeho prováděcí vyhlášky. Pitná voda z vodovodu je však služba, korigovaná jinou legislativou," uvedla Ježková.

U balených vod bylo v testu provedeno 64 analýz, u vodovodní vody ještě zkoušky na pesticidy. Podrobné výsledky jsou na internetové adrese www.dtest.cz. Zkouškám byly podrobeny kromě vody z vodovodního řádu také vody kojenecké, přírodní a minerální vhodné pro přípravu kojenecké stravy a také vody pitné. Balené vody pocházely z kamenných obchodů, které prý mají lepší podmínky pro skladování vody než menší obchody či benzinové pumpy.

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů