Čtvrtek, 28. března 2024

Chystá se veřejné projednání bioplynové stanice

Chystá se veřejné projednání bioplynové stanice

Otrokovice - Dozvědět se více informací o bioplynové stanici a také říci svůj názor na její zamýšlenou stavbu mohou už 4. listopadu obyvatelé Otrokovic. V hudebním sálu Hotelu Baťov bude v ten den veřejné projednání posudku a dokumentace k záměru Bioplynová stanice Otrokovice.

Zařízení, které by chtěla postavit firma BioSolar Otrokovice v průmyslové zóně města v sousedství čistírny odpadních vod, kafilérie, teplárny a pneumatikárny, by mělo ročně zpracovat 48 tisíc tun kukuřičné siláže a 20 tisíc tun hovězí a prasečí kejdy k výrobě plynu, elektřiny a tepla.

Surovina má pocházet z Kroměřížska, odkud by do Otrokovic a zpět proudilo podle projektu průměrně kolem třiceti plně naložených nákladních automobilů a souprav denně.

"Provoz bioplynové stanice bude kontinuální 24 hodin denně, 365 dní v roce. Suroviny a produkty budou sváženy pouze v pracovních dnech," citoval ze záměru krajský mluvčí Milan Plesar.

O bioplynce se začalo v Otrokovicích hovořit už na přelomu roku. Vzbudila mezi tamními obyvateli nemalé rozčarování kvůli tomu, že místo je podle nich i tak přetíženo průmyslem. Letos v březnu se proti zamýšlené stavbě vyslovili i otrokovičtí radní.

"Podle našeho názoru je tato lokalita již významně zatížena emisemi pocházejícími z areálu čistírny odpadních vod, gumárenské a plastikářské výroby a z dopravy. Další zátěž už proto není žádoucí," uvedla tehdy starostka města Radoslava Matuszková.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů