Pátek, 29. března 2024

Zvířecí záchranáři vyučují v Plzni ekologickou výchovu

Zvířecí záchranáři vyučují v Plzni ekologickou výchovu

O tom, že děti a zvířata si rozumí, by asi mohl sáhodlouze vyprávět snad každý rodič, který má doma předškoláka či školáka I. stupně školy základní. My však necháme všechny ty domácí mazlíčky, pejsáčky a křečky, kterých se lidské ratolesti při každé příležitosti dožadují a podíváme se na vztah dětí k ekologické výchově a volně žijícím živočichům.
Plzeňští zvířecí záchranáři od 1. září 2009 představili a nabízí mateřským a základním školám v Plzeňském kraji nové (částečně zpoplatněné) výukové programy ekologické výchovy. "Téměř každý den již měsíc a půl jezdíme po třídách s tématicky zaměřeným výukovým programem či seznamujeme žáky s chodem naší organizace přímo na Záchranné stanici v Plzni Doubravce," vypočítává Karel Makoň.

Za tu dobu ochranáři oslovili cca 1.500 dětí nejvíce z MŠ, přičemž právě reakce menších dětí jsou nejúžasnější. "Jejich znalosti a zapojení do výkladu se sice různí, ale finální výsledky jsou na konci hodiny vždy příjemně upřímné a potěšující. O tom svědčí i jejich následné kroky a činy."

- Děti z 87. MŠ v Komenského ulici (Plzeň - Lochotín) nejen po exkurzi na ZSŽ nakreslili velice pěkné obrázky našeho výra Kuby, ale jednoho vymodelovali z hrnčířské hlíny a dokonce nám sami nasbírali, nasušili a věnovali slunečnice ze své školní zahrádky.

- Školák 5.třídy ze ZŠ na Slovanech zase vynikajícím způsobem telefonicky nahlásil a sám odchytil, zajistil a ošetřil autem sraženou poraněnou poštolku. Až byli záchranáři překvapeni, jak dokázal přesně popsat a vyhodnotit situaci.

- Žáci MŠ Nade Mží v předních Skvrňanech plzeňskou záchrannou stanici zase zásobili takovým množstvím kaštanů, žaludů a sušeného pečiva, že jsem se Makoň musel dvakrát otočit, aby to vůbec všechno odvezl. (Prosím hlavně kaštany, žaludy a staré pečivo už ne - všechno jsem to odvezl lesákům městských lesů, jelikož naši pacienti tolik krmení tohoto druhu nezkonzumují a nemám ho ani kam uskladnit, pozn. Karla Makoně.)

Zajímavé jsou však i dětské reakce na živá zvířata. Zatím co u dospělých se často setkáváme s určitou nejistotou a fobií, u dětí je to jiné. Pohladit ježka si chce téměř každý a prohlédnout výra zblízka také. Některé děti jsou sice při kontaktu se živým zvířetem zdrženlivější, ale jiné zase dokáží zvíře nejen určit, ale i uchopit. Například v každé školce dávají ekologové možnost jednomu až dvěma dětem vyndat z transportní přepravky malého ježka. Ježek píchá, a tak to málokdo ve finále dokáže. V jedné MŠ na Lochotíně však holčička vyndala ježka z přepravky speciálním chmatem tak rychle, že tak to nedokážu ani já :-), pozn. Karla Makoně. "Inu je vidět, že děti si se zvířaty opravdu rozumí a že když se jim věci správně vysvětlí, jsou schopny s poznatky dále pracovat a šířit je dál," dodává Makoň.
Ekologickou výchovu si lze objednat na tel. 777 760 777 nebo e-mail:eko@desop.cz

Zdroj: www.regionplzen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů