Čtvrtek, 28. března 2024

Krajští radní: Horní Jiřetín neohrožují, důvěryhodnost svých stran ano

Krajští radní: Horní Jiřetín neohrožují, důvěryhodnost svých stran ano

Budou ODS a ČSSD tisknout své programy na toaletní papír?

Praha/Litvínov, 23. října 2009 - Greenpeace a občanské sdružení Kořeny upozorňují, že ODS a ČSSD v Ústeckém kraji včera zradily své voliče. Rada Ústeckého kraje, kterou obě strany ovládají ve velké koalici, totiž včera vyjádřila opatrný a podmíněný souhlas s prolomením územních ekologických limitů těžby hnědého uhlí (1). To je ve flagrantním rozporu s volebními programy obou největších stran z loňských krajských voleb. S bouráním Horního Jiřetína podle letošního sociologického průzkumu veřejného mínění nesouhlasí 68 % občanů Ústeckého kraje, pro je necelých 17 % (2).
Jan Rovenský, vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace, dnes uvedl: "Pokud to krajští radní mysleli vážně, doporučujeme jim, aby propříště tiskly ČSSD a ODS své volební programy na toaletním papíru. O něco tak ušetří a takto provedené programy budou alespoň voličům k něčemu užitečné." ODS ve svém volebním programu z podzimu 2008 slibovala: "Limity těžby na lomu ČSA pro nás jsou a budou nepřekročitelné, stejně tak jako je neměnný náš postoj, že osobní vlastnictví občanů v Jiřetíně je nedotknutelné. Odpis zásob v určených lokalitách jsme připraveni příslušným orgánům navrhnout i při vědomí všech zákonných souvislostí ... Občané Jiřetína a všichni další občané kraje nesmějí už trpět dlouhodobými důsledky těžby."(3) ČSSD se pak zavázala: ""Dál budeme bojovat o peníze na sanaci krajiny, zařadíme platné ekologické limity těžby uhlí do zásad pro další územní rozvoj kraje." (4)
Rozhodnutí radních sice vážně ohrožuje důvěryhodnost jejich mateřských stran, ale budoucnost Horního Jiřetína nikoliv. Radní totiž podmínili prolomení limitů předchozím souhlasem všech vlastníků místních nemovitostí. Tato podmínka je ovšem nesplnitelná. "Stejně tak mohli říct, že souhlasí s prolomením limitů, pokud zajde slunce na východě. Domov není něco, s čím by se dalo kšeftovat. Naše rodina tu žije přes 120 let a nikdy odtud dobrovolně neodejde. Většina sousedů to vidí stejně," uvedl dnes člen Kořenů Ondřej Hogen. Již téměř polovina hornojiřetínských vlastníků podepsala prohlášení "Neprodáme!", ve kterém odmítají prodej svých domů Litvínovské uhelné .a.s., a další podpisy v posledních dnech rychle přibývají.
Nevládní organizace s povděkem kvitují včerejší vyjádření předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, který pro aktualne.cz potvrdil, že jeho strana na zachování limitů trvá a jedinou cestou ke změně tohoto postoje je případné krajské referendum (5). Žádají nicméně, aby se neloajalitou svých kolegů důsledně zabýval. "Doufáme, že pan předseda Paroubek si dokáže dodržování volebního programu uvnitř své strany prosadit", konstatoval Hogen. Kvůli limitům těžby došlo v severočeské sociální demokracii ke konfliktu již před rokem (6).

Kontakty:
Jan Rovenský, vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace ČR
tel: +420 723 623 238, e-mail: jan.rovensky@cz.greenpeace.org
Ondřej Hogen, občanské sdružení Kořeny
tel: +777 666 768, e-mail: oskoreny@email.cz
Vladimír Buřt, místostarosta města Horní Jiřetín
tel: +420 724 081 095, e-mail: vladimir.burt@centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů