Pátek, 29. března 2024

Projekt FutureFarm

Projekt FutureFarm

Česká nezisková asociace Wirelessinfo (www.wirelessinfo.cz) se v 7. rámcovém programu zapojila do řešení projektu FutureFarm (www.futurefarm.eu). Cílem projektu je zlepšit ekonomiku farem s rostlinnou produkcí a zmenšit vliv na životní prostředí pomocí nově vyvinutého systému zpracování informací (Farm Information Management System - FIMS).

Vlastní návrh projektu inicioval koordinátor (Centre for Research and Technology, Řecko) šest měsíců před uzávěrkou výzvy k předkládání návrhů projektů. Všichni potenciální řešitelé (9 univerzit, tři výzkumné ústavy a tři firmy) se znali z dřívější odborné činnosti a nepotřebovali další partnery. Měli tedy v tomto směru štěstí a výhodu v tom, že nemuseli použít žádný vyhledávací systém. Po dohodě byli vybráni vedoucí dílčích projektových úkolů, kteří zpracovali návrhy těchto částí. Firma Wirelessinfo připravila a je zodpovědná za realizaci části projektu nazvané "Vize farmy budoucnosti". Jednotliví vedoucí předložili své návrhy koordinátorovi dva měsíce před uzávěrkou. Koordinátor ve spolupráci se všemi partnery dokončil návrh projektu a předložil jej do první výzvy priority Potraviny, zemědělství a biotechnologie. Během přípravy návrhu nebylo nutné uskutečnit osobní setkání jednotlivých partnerů a veškeré přípravy proběhly pomocí telefonní a e-mailové komunikace. V tomto ohledu to znamenalo rovněž úsporu nákladů souvisejících s cestami do zahraničí na jednání s partnery během přípravy. Vlastní projekt v délce tří let byl zahájen 1. 1. 2008.

Některé rysy přípravy tohoto projektu jsou charakteristické. Nejběžnějším a nejpřirozenějším způsobem sestavení konsorcia je oslovení organizací, které se znají z dřívější obchodní, technické, nebo výzkumné spolupráce, nebo navázaly kontakty na konferencích či veletrzích. Poměrně běžné je i to, že firmy připraví návrh projektu, aniž by proběhla schůzka všech budoucích řešitelů. Návrhy se často dokončují na poslední chvíli a stává se, že před uzávěrkou pro odevzdání návrhu projektu se v rychlosti dolaďují některé úpravy jak po obsahové, tak finanční stránce. V dnešní době je to však úroveň elektronické komunikace, která umožňuje rychlou a operativní výměnu stanovisek k připravovanému návrhu.


AUTOR: Martin Škarka
AUTOR: Václav Suchý

Autoři pracují v Technologickém centru AV ČR

ZDROJ: FINANČNÍ MANAGEMENT

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů