Pátek, 29. března 2024

Kam na hory s dětmi

Představujeme 15 areálů, kde se budou bavit nejen vaše děti, ale i vy.

Kam na hory s dětmi

Pojízdné koberce, kolotoče, překážkové dráhy, pohádkové vesničky i iglú. Cvičné vleky, skipas a ubytování zdarma, sáňkařské dráhy, hlídání dětí nebo český instruktor. Rodinná lyžařská střediska v Alpách rozmazlují své návštěvníky jako nikdy předtím. Jak vybrat to, které vám sedne?

Za rodinné lyžařské středisko se dnes považuje téměř každé. Musí. Rodiny s dětmi jsou velmi početnou lyžařskou klientelou a navíc děti si budou dobře pamatovat, kam jezdily jako malé - a pravděpodobně se tam budou i vracet.Dnes je už standardem vybavený výukový park na cvičné louce a přibývá i možností her přímo v areálu nebo hlídání dětí, pokud si rodiče chtějí zalyžovat nerušeně.

Vybrat ideální rodinné středisko přesto není legrace, protože nejrůznějších požadavků v závislosti na věku, dovednostech i představách dětí i rodičů je až až. Zcela zásadní je, zda hledáte místo pro výuku malých dětí, anebo spíš přehledný a pestrý lyžařský terén pro větší děti, které samy lyžují.

Pokud už nejde jen o pokus, jestli se mrněti bude na lyžích vůbec líbit, rozhodně stojí za to zkoumat, zda je v areálu dostatek modrých sjezdovek, aby se na nich začátečník mohl rozkoukat i v "ostrém provozu".

Školáci vyžadují adrenalin

Velký vliv na volbu místa vaší zimní dovolené má také věk dítěte - tříletá děvčata ani kluky nebaví lyžovat celý den a vyžadují jiné zpestření programu než desetiletí školáci. Pro nejmenší bývají občas k dispozici herny přímo na svahu, větším zas udělá radost třeba sáňkování, snowtubing nebo adrenalinové atrakce typu letu na zavěšeném laně.

Nejvíc ale do výběru střediska promlouvají ambice samotných rodičů - v případě, že si chtějí sami zalyžovat. Čím náročnější, tím větší středisko samozřejmě volí. Tím roste také pravděpodobnost, že o to méně "rodinná atmosféra" tam bude. Čest výjimkám.

Co se týče výuky nejmenších dětí, hraje hlavní roli jazyková bariéra, přestože se i v Alpách dá zajistit také česky mluvící instruktor - chce to ale hledat nebo zasílat dotazy do jednotlivých škol. Zpravidla mohou ve školce pod profesionálním vedením začít lyžovat děti od tří let. Na několika místech v Alpách ovšem pořádají i zcela speciální kurzy už pro dvouleté děti - například v rakouském Wildkogelu v národním parku Hohe Tauern nebo v Gerlosu, ležícím v srdci údolí Zillertal.

Serfaus-Fiss-Ladis
Prvotřídní a komplexní


Autem z Prahy asi 570 km, přibližně 6 hodin jízdy. Pojedete na Plzeň, Regensburg, Mnichov, Garmisch-Partenkirchen a Imst.

1. Na slunečném plató se třemi tyrolskými vesničkami se mohli chlubit výukovým zázemím pro děti 21. století jako jedni z prvních a jejich náskok je znát. Není náhodou, že světoznámý výrobce dětských parků Sun Kid sídlí právě v nedalekém Imstu.

Pro nejmenší tu jsou parky s pojízdnými koberci, kolotoči, překážkovou dráhou, pohádkovou vesničkou, houpačkami i iglú. Nechybí ani možnost ohřát se v chatičce nebo se rozptýlit od lyžování při snowtubingu, dětská restaurace, zábavná sjezdovka a mnoho dalšího - zkrátka zhruba vše, co bylo pro děti na sněhu vymyšleno.

Navzdory své rozloze (180 km sjezdovek) je areál velmi kompaktně propojen moderními lanovkami a ty navíc startují přímo z hotelových vesniček, v případě Serfaus dokonce bez autoprovozu. Tento komfort umožňuje rodičům kombinovat pobyt s nejmenšími na hřišti nebo na cvičných sjezdovkách s možností si odskočit na "velké" sjezdovky - alespoň pro jednoho z nich, pokud zrovna nebudou chtít využít hlídání dětí.

Díky enormní pestrosti terénů se tu nebude cítit nepatřičně žádná z výkonnostních kategorií lyžařů, ty nejnáročnější nevyjímaje. Mezi tzv. rodinnými areály je právě v tomto Serfaus-Fiss-Ladis unikátní.

Více informací
www.serfaus-fiss-ladis.at

Gastein
Lázeňská oáza


Autem z Prahy asi 480 km, přibližně 6 hodin jízdy. Pojedete na České Budějovice, Linec, Salcburk a Bischofshofen.

2. Gastein je poměrně rušné a díky termálním lázním velmi oblíbené údolí salcburské oblasti Ski Amadé. Jeho ubytovací zázemí tvoří tři městečka, která jsou každé z jakoby jiné doby - poklidný až vesnický Dorfgastein, městský Bad Hofgastein a secesní lázeňský resort Bad Gastein.

Za rodinné areály se díky přehledným a převážně méně či středně náročným tratím dají nejlépe považovat Dorfgastein-Grossarl a Schlossalm. Jako specializované cvičné dětské centrum pak slouží Angertal, ležící v postranním údolíčku na trase houpačky mezi Bad Gasteinem a Hofgasteinem.

Mezi špičková centra nepatří jen díky bohatě vybavenému cvičnému svahu (krytý pojízdný koberec, figurky, slalomy atd.), ale i zázemí, které skýtá budova Fun centra a kde najdete dětskou hernu pro nejmenší, ale i třeba play station pro ty větší.

Vstřícná je v určitých termínech i cenová politika - vedle slevových balíčků na konci sezony mají děti a mládež každý víkend až 35% slevu na skipas z běžných cen.

Více informací
www.skigastein.com

Náš tip
Vyžití v termálních lázních Bad Gastein se pak zážitkově přinejmenším vyrovná tomu lyžařskému.

Zell am See
Pětihvězdičkový kinderhotel


Autem z Prahy asi 460 km, přibližně 6 hodin jízdy. Pojedete na České Budějovice, Linec, Salcburk
a Saalfelden. Dvojlůžkový pokoj od 108 eur.

3. Chcete-li se i s dětmi nechat profesionálně rozmazlovat, vyberte si jako místo pobytu tzv. dětský hotel (kinderhotel). Hlavně v Rakousku nějaký najdete už doslova v každém druhém středisku. Čekejte vysoký standard za tomu odpovídající sumu.

Jedním z těch nejvypiplanějších je rodinný hotel Hagleitner v Zell am See. Vítány jsou děti od tříměsíčních kojenců až po dvanáctileté. Co byste očekávali? Že jsou hotelové apartmány s dětskými pokojíčky vybaveny kuchyňkou, postýlkami a židličkami - to je samozřejmé. Také půjčení kočárků či sáněk je samo sebou. Nebo že pod dohledem zkušeného personálu mohou děti zůstat "doma", i když si rodiče vyrazí na svah.

Unikátní je ale dětský svět zážitků na 800 metrech čtverečních (vč. divadla, kina a kouzelnické školy) a rozsáhlé wellness centrum s bazénem, brouzdalištěm i dětskou saunou, a dokonce masážním centrem pro miminka a děti.

Za pěkného počasí láká blízký kaprunský ledovec svými modrými a červenými sjezdovkami i velkolepým výhledem z Kitzsteinhornu. Naopak nižší Schmittenhöhe, zalesněný hřeben s příkrými svahy spadajícími do Zell am See, je relativně vděčným, i když rušným úkrytem při mlze či chumelenici.

Více informací
www.hotelhagleitner.at

Livigno
Cvičné svahy za domem


Autem z Prahy asi 660 km, přibližně 7,5 hodiny jízdy. Pojedete na Regensburg, Mnichov, Ga-Pa a Davos.

4. Italská bezcelní zóna s levnými pohonnými hmotami a alkoholem a 115 km slušně propojených a pestrých sjezdovek sice dětské náv­štěvníky na rozdíl od mnoha jiných hlasitě neláká, ale podmínky pro ně má přitom víc než dobré.

Příjemná a relativně klidná vesnice, ležící víc než 1800 metrů nad mořem, se totiž dlouze táhne náhorní plošinou a přímo u tohoto pásu zástavby se točí víc než desítka cvičných vleků různé délky i strmosti. Nechybí ani zpestření v podobě snowtubingu. Svah za domem - co víc si může rodič přát?

Na skutečné sjezdovky se pak odtud můžete přesunout většinou přímo na lyžích a jedna z páteřních lanovek vás dostane na hřeben Carosello 3000, kde se to hemží širokými dálnicemi od modrých po černé.

Poněkud sportovnější svezení nabízí protilehlý svah Mottolino, ani zde však nebudou mít problém mírně pokročilé děti najít modro-červenou sjezdovku. Díky tomu, že Livigno vyhledávají spíš náročnější lyžaři, bývají cvičné svahy až hříšně liduprázdné.

V areálu samozřejmě nechybí dětské školky. V chatě klubu DAU u lanovky číslo 23 nebo v chatě Mottolino na vrcholu lanovky 3 se o ně postará kvalifikovaný personál. Rodiny si hýčkají i zde: děti do osmi let mají v Livignu skipas zdarma.

Více informací
www.skipasslivigno.com

Zdarma
V Livignu lyžují děti do 8 let zdarma

Maria Alm
Klidný ostrůvek


Autem z Prahy asi 450 km, přibližně 6 hodin jízdy. Pojedete na Linec, Salcburk a Saalfelden.

5. Také rušná a lyžařsky ohromně rozsáhlá oblast Ski Amadé, čítající 860 km sjezdovek v 25 střediscích pěti regionů, má svá klidná zákoutí. Jedním z nich je areál pod Hochkönigem, jehož jedním z ubytovacích center je příjemná, tradiční a klidná vesnička Maria Alm asi 80 km od Salcburku.

Pěšky je ze vsi dostupný malý domovský areál na svahu Natrun, kam vyjíždí telemixová lanovka - lanovka kombinující kabinky (pro ty, kdo radši jezdí v teple) a šestisedačky (pro ty, kdo neradi sundávají lyže). Přestože Natrun je především výukovým areálem, z vrcholu se řítí i černá tréninková trať. Hlavní výhodou tohoto svahu je právě jeho osamělost, přitom výborná dostupnost z Maria Almu.

Ani hlavní zdejší areál netrpí nedostatkem "rodinného" lyžařského vyžití. Kousek od Maria Almu vyjíždí po severním svahu Abergu prostorná kabinková lanovka, z níž do údolí roluje široká modrá sjezdovka. Lanovky a vleky pak přes "devatero hor a údolí" putují až do Mühlbachu - safari tam a zpět zabere bezmála celý den.

Více informací
www.hochkoenig.at

Náš tip
V týdnu po Velikonocích mají vybrané hotely v Maria Almu pobyt pro děti zdarma, pokud si rodič koupí šestidenní skipas.

Katschberg
Z postele na lyže


Autem z Prahy asi 500 km, přibližně 6 hodin jízdy. Pojedete na České Budějovice, Linec, Salcburk a Villach.

6. Kdo tápe, kde se ohlížet po rodinném lyžování, může zkusit zapíchnout prst kamkoliv na mapě Korutan. Tato rakouská spolková země, těžící už ze slunečnějšího klimatu jižní strany Alp, se na tuto kategorii zaměřuje dlouhodobě a poctivě, o čemž svědčí cenová politika i třeba speciální katalog věnovaný jen nabídkám pro rodiny.

Lyžařská houpačka v sedle Katschberg (1641 m) je lanovkami spojena až s vískou St. Margarethen v Lungau, kam se snadno dostanete z Tauernské dálnice. Nejpřívětivější sjezdovky najdete právě v katschberském sedle, ty náročnější a delší se pak koncentrují kolem protilehlého vrcholu Aineck (2220 m). Spojení mezi oběma stranami areálu je zajištěno pohodlně lyžařským mostem, vybaveným i pojízdným kobercem.

Celkem tu objevíte 70 km sjezdovek, jimž dostatek sněhu pomáhá udržovat téměř šest set sněhových děl.

Hotelová vesnička přímo v průsmyku je pak ideálním místem pro dovolenou "z postele na lyže". Pro nejmenší je k dispozici Kinderwelt, kde se na sjezdovkách jim uzpůsobených učí jezdit mezi veselými mluvícími figurkami. Nechybí ani dětská lyžařská škola nebo pavilon na ohřátí. Zvláštní ceny platí v areálu pro děti do 6 let: lyžují-li jeden až čtyři dny, zaplatí na den jen 3,5 eura.

Více informací
www.katschi.at

Mitterdorf
Šumavská alternativa


Autem z Prahy asi 170 km, přibližně 3,5 hodiny jízdy. Pojedete na Strakonice, Vimperk a Strážný.
7. Jedním z méně známých "domácích" lyžařských středisek je německý Mitterdorf, ležící jen kousek za českou hranicí ve Strážném. Přímo v centru vesnice (správně Mitterfirmiansreut) pohodlně zaparkujete a ke všem vlekům dojdete krátce pěšky, až na jedinou výjimku zde vládnou modré a červené sjezdovky. Nedávnou novinkou je Junior Ski Zirkus - plně vybavené výukové centrum s kolotočem, provazovým vlekem, koberci, ohřívárnou, ovocným čajem zdarma nebo hernou. Vstupné je poměrně lidové - pět eur.

Více informací
www.skizentrum-mitterdorf.de

Kitzbühel
Cvičné vleky zdarma


Autem z Prahy asi 515 km, přibližně 5 hodin jízdy. Pojedete na Plzeň, Regensburg, Mnichov a Kufstein.

8. Na rodiny s dětmi má políčeno rovněž Kitzbühel, kde je dostatek modrých a červených, ne moc záludných sjezdovek. Ty se přitom táhnou (v celkové délce 168 km) až daleko k sedlu Pass Thurn - cestu tam a zpět za jediný den sotva stihnou i nejvytrvalejší jezdci. Jinými slovy, je to areál uspokojující ambice i velmi zdatného rodiče. Přímo v Kitzbühelu, u nástupní stanice kabinkové lanovky na Hahnenkamm, najdete několik cvičných vleků a sjezdovek včetně dětského parku. Cvičné vleky jsou přitom k dispozici zdarma.

Více informací
www.kitzbuehel.com, www.tyrolsko.cz

Karersee
Nová značka Dolomit


Autem z Prahy asi 690 km, přibližně 7 hodin jízdy. Pojedete na Regensburg, Mnichov, Innsbruck a Bolzano.

9. Loni byl výrazně zrekonstruován menší, rodinný areál v okolí jezera Karersee pod masivem Rosengarten. Díky své relativní osamocenosti je příjemnou adresou pro klidněji pojatou dovolenou. Nástupním místem do areálu Karersee je vesnička Welschnofen, přičemž pás modrých a červených sjezdovek se táhne až po sedlo Karerpass. Zhruba v centru areálu se nachází i cvičné svahy s dětským hřištěm. Zde je možné děti nechat učit profesionálními instruktory, případně se výuce věnovat sám. Větším dětem se nabízí "pohádkové" safari.

Více informací
www.carezza.it

Speikboden
Malý, ale pěkný a moderní


Autem z Prahy asi 680 km, přibližně 7 hodin jízdy. Pojedete na Regensburg, Mnichov, Innsbruck a Bruneck

10. Jihotyrolské údolí Tauferertal, v němž středisko Speikboden s 20 km sjezdovek leží, vybíhá severně od města Bruneck na úpatí věhlasného Kronplatzu. Speikboden jím ale není nijak zastíněn - alespoň co se úrovně infrastruktury týče.

Kotlina pod stejnojmennou horou je protkána krytými čtyřsedačkami, kolem nichž stékají široké sjezdovky všech barev, z nichž převažuje červená. Přímo u horní stanice přibližovací kabinky je pak výukový areál se zastřešeným pojízdným kobercem a širokánskou modrou tratí, která je ve své plné délce obsluhována pohodlnou kabinkovou lanovkou.

Náročnosti okolních sjezdovek jsou pak šikovně odstupňovány tak, že na ně může začátečník snadno přestoupit. Celý areál je přitom velmi přehledný a se zázemím dvou horských restaurací a barů s italskou i mezinárodní kuchyní.

Dětem je kromě toho k dispozici malý vlek a krátký svah se sedačkovou lanovkou i přímo v údolí. V nabídce je také speciální zlevněný dětský skipas pro cvičné vleky v údolí.

Díky nevelké vzdálenosti Kronplatzu lze lyžování na Speikbodenu kombinovat rovněž s tímto gigantem, na jehož plochém vrcholu jsou jedny z nejširších modrých tratí v Alpách. Celkem nabízí 105 km sjezdovek a v okolí víc než 200 km upravených stop na běžky.

Více informací
www.speikboden.it

Jungfrau (Švýcarsko)
Nejdelší sáňkařská dráha


Autem z Prahy 840km, přibližně 8,5 hodiny cesty. Letecky do Curychu, dál vlakem.

11. Oblast v malebné až majestátní krajině pod trojicí vrcholů Eiger-Mönch-Jungfrau by prospěla s vyznamenáním nejen v lyžařském zázemí, ale i v sáňkařském. Pestrost aktivit a možnosti výletů ji činí atraktivní také pro ty, kdo se lyžování nechtějí věnovat na plný týdenní úvazek.

Nejvhodnější pro rodiny je z hlediska rozlohy i celkové nižší náročnosti tratí areál First, kam z Grindelwaldu směřuje kabinková lanovka. O program pro nejmenší se stará dětský klub Snowli. Jedna z modrých sjezdovek je zde osazena značkami "nejvyšší povolená rychlost 30 km/h", aby se méně jistí lyžaři cítili bezpečně a ti dravější zvolili jinou trať. Děti do 15 let platí za skipas polovic, a v sobotu pak v doprovodu rodičů dokonce vůbec.

Pěší túrou se dá z Firstu dosáhnout vrcholu Faulhorn, odkud vede do města 15kilometrová sáňkařská dráha, prý nejdelší na světě.

Ubytujete-li se ve Wengenu nebo v Mürrenu, pak k pohodové rodinné dovolené na náhorní plošině s krásným výhledem přispěje i fakt, že letoviska jsou téměř bez autoprovozu. Spojení se světem zajišťuje vlak.

Více informací
www.jungfrauwinter.ch

Náš tip
V Jungfrau funguje i dráha First Flyer - sjezd po laně v sedáku rychlostí až 80 km/hod.

Val di Fiemme-Obereggen
Dolomity nezklamou


Autem z Prahy asi 680 km, přibližně 6,5 hodiny jízdy. Pojedete na Regensburg, Mnichov, Innsbruck a Bolzano.

12. K charakteru rodinných středisek mají dík své přirozené podobě blízko prakticky všechna italská střediska, a ta v Dolomitech především. Čím to je? Přívětivými terény, množstvím lesů chránících sjezdovky, typicky italskou pohodovou atmosférou, emotivním vztahem k dětem (v pozitivním smyslu slova samozřejmě), cenami a koneckonců i velmi příjemným klimatem, kde jsou extrémní výkyvy počasí spíš výjimkou.

V širokém údolí Fiemme, na dolomitické poměry trochu níž položeném (zhruba 1000 m n. m.), je výběr středisek pro lyžující rodiny perfektní. Všechna totiž mají vedle "dálničních" červených a modrých louček s vlastní sedačkovou lanovkou také nějakou tu atraktivní černou, která přiláká hlavu rodiny.

Jednotlivá centra (Alpe Cermis, Latemar i Bellamonte-Alpe Lusia) jsou přitom z ubytovacích středisek vzájemně propojena skibusy. Ceny skipasů patří k nižšímu italskému průměru a děti až do 8 let za skipas v doprovodu rodičů neplatí (s výjimkou jednodenních). Celkem máte se speciálním skipasem Val di Fiemme-Obereggen k dispozici na 100 km sjezdovek s padesátkou vleků, snowparky nebo dvě sáňkařské tratě.

Údolí má nadprůměrnou ubytovací kapacitu a díky tomu i střízlivější ceny než údolí "uvnitř" Dolomit.

Více informací
www.dolomitisuperski.com

Nassfeld
Děti zdarma


Autem z Prahy asi 600 km, přibližně 7,5 hodiny jízdy. Pojedete na České Budějovice, Linec, Salcburk a Villach.

13. Největší a nejznámější korutanské středisko, nabízející víc než 100 km pestrých sjezdovek i pro náročnější lyžaře, bojuje - jak je v Korutanech zvykem - rovněž nízkou cenou pro děti.

Za skipas platí děti do 14 let jen půlku z ceny pro dospělého, mládež do 19 let má slevu dvacet procent. Nejzajímavější balíček ale čeká v období do Vánoc a pak okolo Velikonoc na nejmenší - lyžařský kurz (právě ten bývá v zahraničí poměrně drahý), vybavení, skipas a ubytování společně s rodiči zdarma (od 318 eur za 4 noci/3 dny lyžování v hotelu s polopenzí za osobu).

Cvičné terény jsou soustředěny v samotném průsmyku, kde najdete také dětské vleky nebo školku. Lyžařský areál spojuje s údolím kromě silnice i jedna z nejdelších kabinkových lanovek v Alpách - Millenium Express.

V Nassfeldu jsou vybaveni také na děti a dospělé, které lyžování bavit nebude - v NTC centru mohou vyzkoušet některý z jedenácti netradičních sněhových sportů jako skikros, bikeboard ("skútr" s krátkými lyžemi řízený vestoje) nebo airboard (jízda po nafukovací podložce hlavou vpřed).

Konečně u nedalekého jezera Weissensee čeká prcky areál Bobo Kinderswelt s krátkým vlekem, kobercem, lyžařskou školou nebo místností na hraní a občerstvení.

Více informací
www.nassfeld.at

Seiser Alm
adrenalin na sáňkách


Autem z Prahy asi 670 km, přibližně 7 hodin jízdy. Pojedete na Regensburg, Mnichov, Innsbruck a Bolzano.

14. Náhorní plošina mezi dolomitskými skalními dominantami Schlernu a Langkofelu patří nejrozsáhlejší alpské louce, vytvářející ideální terén pro nenáročné lyžování i "měkké" sporty: běžky, sněžnice nebo jen vycházky.

Významným pohodovým faktorem je i klid, který tu díky omezenému autoprovozu vládne - na samotný Seiser Alm zajišťují dopravu především dvě kabinkové lanovky - jedna z údolí Gröden, druhá z opačné strany z vesničky Seis.

Sjezdařský areál je uspořádán hvězdicovitě, tedy poměrně přehledně, a sjezdovky ani nejsou příliš dlouhé - jejich převýšení je obvykle do 400 m. Jsou poměrně lehké, ideální pro děti i začátečníky. Díky svým širokým tratím se Seiser Alm stal jakousi Mekkou carvingu.

Přímo na horní stanici kabinky ze Seisu (Compatsch) leží jeden ze dvou dětských parků. Je tu dokonce hned několik sáňkařských drah - spouští se z pahorků Puflatsch, Spitzbühl, Monte Piz nebo Florian a měří od jednoho do pěti kilometrů; cestu vzhůru přitom mohou usnadnit lanovky.

Více informací
www.seiseralm.it

Kasberg
Eskymácká vesnice


Autem z Prahy asi 320 km, přibližně 4,5 hodiny jízdy. Pojedete na České Budějovice a Linec.

15. Nejvýchodnější část Solné komory v lyžařském povědomí příliš nefiguruje, což má na svědomí mimo jiné také fakt, že ji míjejí hlavní dopravní tahy. Přesto najdete zajímavá střediska i zde. Jedním z takových je Kasberg se 40 km sjezdovek v údolí Almtal.

Svou velikostí a charakterem je předurčeno být tzv. rodinným, k čemuž přispívají také atrakce pro děti, jak se na takové středisko sluší. Plusem je rovněž relativní blízkost od českých hranic: z Dolního Dvořiště je to sem 125 km.

Lyžařský areál se rozkládá ve dvou patrech na svazích Regenkaru (1600 m). Prvním patrem vás vyveze moderní a rychlá osmikabinka na malé mírné plató, které je vyhrazeno dětem se vším všudy - koberec je dopraví na "první" svah, vyřádí se v eskymácké vesnici nebo v pohádkovém lese a ohřejí se v chatce.

Druhým patrem pokračuje další kabinka, kterou na bezlesé pláni doplňují krytá polstrovaná čtyřsedačka a další dva vleky. Prostoru je na tratích dostatek, obtížnost až na výjimky lehká a střední.

Rodiče s dětmi platí zvýhodněnou cenu za skipas - oproti pultové ceně je rodinný skipas ještě o dvacet procent levnější a nejmenší děti do pěti let neplatí za permanentku vůbec. Gratis je hlídání dětí s animačním programem přímo v areálu (10 - 15 hod.).

Více informací
www.kasberg.at

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů