Pátek, 19. dubna 2024

Obnovitelné zdroje energie - příklady dobré praxe z Moravy

Obnovitelné zdroje energie - příklady dobré praxe z Moravy

V rámci projektu Challenge Europe na ochranu klimatu, který byl vyhlášený organizací British Council, proběhne ve dnech 29. 10.- 1.11.2009 mezinárodní exkurze do Brna a Hostětína.

Exkurze je určena mladým lidem se zájmem o ekologii tzv. "advokátům klimatu" z 9 evropských zemí: České republiky, Slovenska, Slovinska, Maďarska, Dánska, Řecka, Finska, Turecka a Velké Británie, kteří ve skupinách pracují na projektech s cílem snížit produkci emisí CO2. Tomuto cíli budou přizpůsobeny i místa prohlídek v rámci 3-denní exkurze.

Zajímavým příkladem může jít město Brno. Starostka městské části Nový Lískovec, Jana Drápalová, představí v pátek 30.10. projekt komplexní renovace panelových domů v sídlišti Nový Lískovec, kde byly využity moderních technologie. O trvale udržitelný rozvoj města se zajímají rovněž v Brně-Bohunicích, kde komunitní výtopna na dřevěnou štěpku zásobuje teplem panelové domy jako součást městského systému. Magda Hladíková z Nadace Partnerství představí hlavní výzvy České republiky v této oblasti. O závazcích Brna v rámci snižování emisí CO2 bude diskutovat náměstek primátora Brna Martin Ander.

Sobota 31.10. bude patřit pasivním domům v Hostětíně. Obec patří v oblasti ekologie k nejprogresivnějším v Čechách, například pod obcí je postavena kořenová čistírna odpadních vod a většinu domů vytápí obecní výtopna na dřevní štěpku. Na deseti hostětínských domech jsou instalovány sluneční kolektory. Obec využívá šetrného veřejného osvětlení. Díky úsporám energie a využívání obnovitelných zdrojů uspoří Hostětín ročně více než 1600 tun emisí CO2. Za svůj přínos k úsporám energie a ochraně životního prostředí byla v roce 2007 obci udělena národní cena za Českou republiku v prestižní celosvětové soutěži Energy Globe.

Prohlídku pasivního domu a výtopnu pomocí biomasy zajistí Ekologický institut Veronica, které také poskytne odborný výklad. Britské zkušenosti v tomto oboru bude prezentovat Helen Eveleigh z Komise udržitelného rozvoje (Sustainable Development Commission).

Diskuze budou přístupné odborné veřejnosti i médiím. Více informací o projektu naleznete na internetových stránkách www.britishcouncil.cz nebo http://challengeeurope.britishcouncil.org.

Kontakt:

British Council

Alena Čápová

Koordinátorka projektu Challenge Europe

alena.capova@britishcouncil.cz

Tel.: 221 991 1114

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů