Pátek, 19. dubna 2024

Sedmá generace 5/2009: Příroda v hlavní roli

Sedmá generace dále nabízí reportáže ze švédských ekofarem, těchonických drah a papuánského pralesa nebo tragikomedii Ľuby Lacinové na téma vzestupu a pádu tří vykutálených slovenských ministrů životního prostředí.

Sedmá generace 5/2009: Příroda v hlavní roli

Díváte se rádi na hrané filmy s environmentálním podtextem? Vracíte se nostalgicky k nějakému zelenému románu? Nemůžete dostat z uší ekologický protestsong? Vyrábí se filmy, knihy nebo festivaly ohleduplně vůči životnímu prostředí? V hlavním tématu nového čísla Sedmé generace vás Vojtěch Pelikán provede příběhy ohrožené přírody, na webových stránkách 7.G pak můžete hlasovat pro jednu z trapných, dojemných či strhujících písní v Ekohitparádě TOP 25.

Sedmá generace dále nabízí reportáže ze švédských ekofarem, těchonických drah a papuánského pralesa nebo tragikomedii Ľuby Lacinové na téma vzestupu a pádu tří vykutálených slovenských ministrů životního prostředí. V pravidelných seriálech vás Jan Keller Abecedě prosperity seznámí s heslem "Dluhy", Naďa Johanisová s ekonomickými myšlenkami Henryho George a Lucie Paseková s různými způsoby krocení reklam; v eko-praktickém seriálu pak Barbora Duží přeletí nad dětským hnízdem a poradí, jak ekologicky příznivě vychovávat malé děti. Dále se spolu s biologem Williamem Laurancem zamyslíme nad otázkou, zda není na čase zvolit si místo ledního medvěda nový symbol klimatických změn, a spolu s Vojtěchem Koteckým nad tím, kam zmizeli klimatičtí skeptici.

Páté letošní číslo 7.G uzavírají rozhovory s písničkářem Jakubem Čermákem a proslulým biogurmánem panem Cuketkou, respektive recenze na dokumentární film Home a sborník textů Ivana Dejmala Prostor k úvaze.

Nerušený prostor k úvahám přeje redakce 7.G.

Anotace všech textů čísla, ekohitparádu TOP 25 i soutěžní kvíz o předplatné 7.G najdete stránkách www.sedmagenerace.cz

Vít Kouřil

Ekohitparáda TOP 25

Hlasujte pro nejlepší ekosong. Vítěze důkladně proklepneme v Kulturní zahradě příštího ročníku.

Vojtěch Pelikán

Příběhy ohrožené přírody

Jak se tíživostí environmentální krize inspirují filmaři a spisovatelé?

Rozhovor s Martinem Kucielem

Jídlo musí dávat smysl

...říká food writer, recenzent restaurací a propagátor lokálního jídla.

Zuzana Geryková

Probuzení zapadákova

Těchonice leží na konci světa, možná právě proto stojí za pozornost.

Ľuba Lacinová

Rizikový život v rezorte životného prostredia

Slovensko sa rozhodne nemôže sťažovať na to, že by sa v oblasti životného prostredia nič nedialo.

Vít Kouřil

Tak dělejte něco! aneb Ekohitparáda TOP 25

Trapné, prvoplánové, mudrlantské, ale také dojemné, strhující, inspirující. Takové můžou být písničky "řešící" ekologické problémy. Zhruba ze stovky nalezených jsme pro vás vybrali pětadvacítku. Nečekejte však porotou posvěcenou objektivitu.

Vojtěch Pelikán

Když to ladí s přírodou

Kriticky naladěný šťoural by jistě poznamenal, že umělecky ztvárnit potíže přírody je sice činnost veskrze záslužná, nicméně nájezdy filmařů do atraktivních lokalit, hory potištěného papíru či pořádání hudebních festivalů na zelené louce tvoří odvrácenou stranu téže mince. Jak se tedy se svými mohutnými ekošlápotami vypořádávají jednotliví umělci i celá kulturní odvětví?

Lucie Paseková

Image je na nic, následuj sabotáž

Po videoaktivismu v minulém dílu představujeme další formu mediálního aktivismu - kritiku reklam prostřednictvím jejich měnění, parodování, mystifikace či jiných způsobů "krocení".

Naďa Johanisová

Henry George: Zdaňme vlastnictví přírody

Charismatický řečník a úspěšný autor Henry George se svého času těšil obrovské popularitě na dvou kontinentech. Co bylo evangeliem člověka, jehož myšlenky ovlivnily tak rozdílné osobnosti, jako byl Einstein, Tolstoj či Charlie Chaplin?

Jan Keller

Dluhy

Ekonomové soustavně bádali nad tím, co je nejhlubším základem a nejpřímější cestou k té nejvyšší možné prosperitě. Trvalo jim to dlouho, ale nakonec na to přece jenom přišli. Základem prosperity je co možná nejvyšší míra zadlužení. Čím je zadlužení vyšší, tím je prosperita zaručenější.

William Laurance

Possum - další krasavec v nesnázích

Globální oteplování čím dál víc ovlivňuje život zvířat a biodiverzitu v tropech. Je na čase zvolit si nový symbol klimatických změn?

Pavel Kovařík

Ekofarmářem na zkoušku

Pokud máte města už plné zuby, staňte se wwooferem, tedy dobrovolníkem na farmě. Jako odměnu za manuální práci si vysloužíte stravu, nocleh a nevšední zážitky. Ve Švédsku tedy určitě.

Martin Soukup

Budoucnost bez kasuárů?

Když se kácí prales, lítají třísky. Šedesátikiloví kasuáři přilboví ovšem odletět neumějí. Naštěstí to ještě některým místním obyvatelům není jedno.

Barbora Duží

Přelet nad dětským hnízdem

Předpokládám, že řada čtenářů Sedmé generace se snaží žít ekologicky příznivým způsobem, do něhož spadá také environmentálně odpovědná péče o malé děti. Jaký přístup zvolit, především v citlivém kojeneckém a batolecím věku? Na co se zaměřit víc, na zdraví a ochranu miminka před škodlivými látkami, nebo na minimalizaci ekologické stopy? Nebo lze oba tyto aspekty skloubit dohromady?

Vlastimil Karlík

Polské povodňové lekce

Letos v létě přišly do Polska velké povodně, které po sobě zanechaly spoušť. A přestože nejde o výjimečný jev, změny, které by jen nelily další beton do krajiny, aby jeden pohledal.

Jan Miessler

Rozpolcený Domov

Věnujete-li se nějakému tématu dostatečně dlouho a máte-li zároveň alespoň trochu sebereflexe, pravděpodobně budete občas trpět pocitem, že jste mimo realitu a že to normální lidi vidí úplně jinak. Ani redakce Sedmé generace není výjimkou. Ovšem na hodnocení filmu Home (2009) jsme se neshodli ani v rámci redakčního kolektivu, a to přesto, že bychom měli bzučet zhruba na stejné frekvenci.

Jana Sobotková

Lidi v sobě zabíjejí fantazii (rozhovor s Jakubem Čermákem)

Přes den prádelna, po večerech navíc hudba, filmy, divadlo: to je brněnský Clubwash na Staré ulici, kam mě k rozhovoru pozval písničkář a básník Jakub Čermák. Do svých třiadvaceti stačil Jakub publikovat sbírky Resume 17 (2004) a Padavčata (2006), k vydání připravuje třetí sbírku básní a mezitím si oťukává i divadelní prkna - jako herec i spoluautor. Coby písničkář s kytarou cestuje po českých městech i po světě, hrává sám i s hosty, pouličně i na koncertech. Pod hlavičkou Cermaque letos vydal kritikou oceňované, žánrově, instrumentálně i jazykově pestré album Dům slzí.

Dagmar Smolíková

Duch země zpívá

"Tam, kde nezní slovo Stvořitele, sílí šepot hada. V pokřiku reklamy o tom, co si zasloužíte a co musíte mít ke štěstí, zaniká i pláč hory, natož prosba sotva viditelných stvoření." Tento de facto z legrace vzešlý citát Jana Ekologisty Záškodníka, který otvírá sborník Prostor k úvaze, výstižně shrnuje to, čím Ivan Dejmal žil.



Sedmá generace, společensko-ekologický měsíčník
Vydává Hnutí DUHA - Přátelé Země ČR
A: Bratislavská 31, 602 00 Brno
T: 545 214 431
F: 545 214 429
E: centrum@hnutiduha.cz
W: www.hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů