Středa, 24. dubna 2024

Kellnerova PPF prodává libereckou spalovnu

Kellnerova PPF prodává libereckou spalovnu

Jediná soukromá spalovna komunálních odpadů v Česku změní majitele. Skupina PPF Partners prodává po sedmi letech 100 procent akcií společnosti Termizo, která postavila a provozuje spalovnu ve stotisícovém Liberci. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD), které to potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje ze spalovny a firmy MVV Energie. Ta je jedním z uchazečů o koupi. PFF nechce prodej komentovat.

liberecká spalovna

Liberecká spalovna byla postavena v polovině 90. let. Zařízení, které může ročně zlikvidovat 96.000 tun odpadů, vyprodukuje 650.000 gigajoulů tepla a 8000 megawattů elektřiny. Teplo ze spalovny odebírá sousední teplárna a dál ho distribuuje do domácností. Termizo skončilo se ziskem 48 milionů korun při tržbách 258 milionů, ještě ale nevyrovnala ztráty z minulosti a stále také splácí úvěr.

Skupina PPF získala akcie Termiza od Liberce v roce 2002 prostřednictvím České pojišťovny. Kontroverzní projekt spalovny v centru města byl vysoce ztrátový a město na sebe muselo vzít dluh 1,9 miliardy korun, který by zastavil jiné investice, proto hledalo jiného investora. S jedinou nabídkou na odkoupení spalovny za 700 milionů korun přišel tehdy liberecký rodák a absolvent zdejší obchodní akademie Petr Kellner. Město se tak vzdalo podílu ve firmě a své akcie postupně prodaly i ostatní obce kolem Liberce, které původně firmu zakládaly.

Pro PPF bude koupě a prodej spalovny mimořádně dobře zhodnocenou investicí. Spalovnu si teď podle zdrojů MfD cení nejméně na dvojnásobek. "Je velká šance, že prodej bude hotový do konce roku," řekl deníku jeden ze zdrojů. Firma údajně jedná o prodeji především s teplárenskými nebo odpadovými firmami, které ve světě často spalovny provozují - mimo jiné s firmami AVE CZ nebo A.S.A. Jedním z největších zájemců je MVV Energie, která ze 70 procent vlastní sousední Teplárnu Liberec.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů