Pátek, 19. dubna 2024

Rusko plánuje geologicky zmapovať morské dno v Arktíde

Rusko plánuje geologicky zmapovať morské dno v Arktíde

Rusko naplánovalo rozsiahly prieskum na morskom šelfe v Arktíde, aby tak podporilo svoje nároky na oblasť so zásobami energetických surovín.

Andrej Smirnov zo štátnej spoločnosti Atomflot dnes na tlačovej besede uviedol, že Rusko plánuje na nasledujúce tri roky do Arktídy misie s ľadoborcami na podrobné geologické analýzy morského dna.

Moskva si nárokuje veľkú časť arktického šelfu, čo zdôvodňuje tým, že ide o pokračovanie euroázijského kontinentu. Ako uviedol Smirnov, na budúce leto vyšlú do Arktídy atómový ľadoborec a výskumnú loď. Podobné misie sa uskutočnia aj ďalšie dva roky.

Rusko, Spojené štáty americké, Kanada, Dánsko a Nórsko sa snažia presadiť v častiach Arktídy právne nároky, pripomína agentúra AP spor o územie so zdrojmi surovín, najmä zásobami ropy a zemného plynu.

Zdroj: TASR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů