Sobota, 20. dubna 2024

Martin Bursík: Zelené zdroje musíme podporovat

Martin Bursík: Zelené zdroje musíme podporovat

"Díky zákonu o obnovitelných zdrojích z roku 2006 zažívají všechny jejich formy boom. Přesto podle mě Česko nesplní příští rok unijní závazek, aby do roku 2010 zvýšilo podíl výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů na osm procent," říká bývalý vicepremiér a šéf Strany zelených, poslanec Martin Bursík.

HN: Česko je nyní uprostřed obrovského solárního boomu. Na téměř každou nevyužitou střechu plánují investoři instalovat fotovoltaické panely. Nevymkla se podpora solární energie už poněkud kontrole?

Za boomem stojí zejména razantní pokles nákladů na solární technologie. To, že se takové elektrárny vyplatí stavět, je naprosto v pořádku. Jinak by to asi nikdo nedělal. Politika obnovitelných zdrojů se nedá postavit na nadšencích.

HN: Nezapomíná se poněkud na další možnosti získávání energie z obnovitelných zdrojů?

Rozhodně nezapomíná. Slušný nárůst výkonu registrujeme i u větrných elektráren a zdrojů na biomasu. Od roku 2006 to jsou posuny v řádech stovek procent. Navíc, stát garantuje výkupní ceny nejen u slunce, ale také u větru či biomasy.

HN: Distribuční společnosti upozorňují na stále větší vytížení přenosové soustavy a varují před tím, že někde už není možné solární elektrárnu do sítě připojit. Jak vážný tento problém může být?

Energetický regulační úřad a distribuční společnosti registrují velký objem žádostí o zarezervování výkonu budoucích elektráren. Nemyslím si ale, že všichni, kdo projevili nyní zájem se připojit, se k tomu reálně odhodlají. Mezi zájemci je jistě i dost spekulantů.

HN: Část odborné veřejnosti volá po úpravě výkupních cen elektřiny ze solárních zdrojů. Myslíte si, že je případné snížení cen na místě?

Podle mého názoru je potřebná korekce mezi výkupními cenami elektřiny vznikající z instalovaných panelů ve volné přírodě a na panelech umístěných třeba na střechách skladů. Elektřinu z volné přírody by měl stát vykupovat za méně peněz. V Německu je rozdíl mezi těmito cenami výrazně větší.

HN: Provozovatelé distribučních sítí si stěžují, že výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů je příliš závislá na slunečním svitu či rychlosti větru a oni potom musí dostatek energie zálohovat stabilními zdroji - uhelnými či plynovými elektrárnami. Co si o tomto problému myslíte?

Distribuční společnosti dělají z lidí hlupáky. Platné pravidlo říká, že v zemi musí existovat záloha, která dokáže nahradit největší instalovaný zdroj - v našem případě blok jaderné elektrárny Temelín. Pro solární či větrné elektrárny tak nemusí vůbec žádné záložní zdroje budovat.

HN: Co byste odvětil kritikům, kteří nesouhlasí s tím, že podporu zelené energie musí platit ve spotřebě proudu?

Jde o princip, který funguje v celé Evropě. Navíc navýšení ceny je mnohem nižší, než činí například každoroční zdražování ČEZ.

AUTOR: Jan Záluský
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů