Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologická havárie: ropná skvrna dlouhá 7 kilometrů

Ekologická havárie: ropná skvrna dlouhá 7 kilometrů

Kněžmost, Suhrovice - Další ekologická havárie. Tentokráte byl v ohrožení rybník v Suhrovicích.

Mladoboleslavsko v posledních dnech stíhá jedna ekologická havárie za druhou. Od pondělí řeší ekologové, úředníci a pracovníci Povodí Labe havárii z hlavního nádraží v Mladé Boleslavi. Po středečním podvečeru mají další práci. Tentokráte u Kněžmosta.

Kolem půl šesté se tam na silnici objevila ropná skvrna. Bohužel vedla i kolem několika rybníků. Na místo tak ihned vyrazili hasiči z Mnichova Hradiště. "Skvrna je dlouhá přibližně sedm kilometrů a vede z Kněžmosta na Dobšín a Kamenice," řekl na místě události Jaroslav Koťátko z Hasičského záchranného sboru Mnichovo Hradiště.
Rybník v ohrožení

Podle jeho slov byla nejhorší situace u rybníka v Suhrovicích. Komunikace je v jedné ze zatáček mírně skosená a nedalo se tak vyloučit, že ropné látky budou stékat na hladinu vodní plochy. Velké štěstí ale v tu chvíli bylo, že přestalo pršet. Hasiči okamžitě zasačali s posysem silnice, čímž zabránili tomu nejhoršímu.

Původně se přitom počítalo i s tím, že bude nutné na hladinu rybníka v Suhrovicích nutné instalovat norné stěny. To naštěstí nebylo potřeba.
Pořádně to klouzalo

Dorazit museli i úředníci z odboru životního prostředí, Povodí Labe a rybářů. Jak také uvedl Jaroslav Koťátko, pracovníci z povodí budou situaci monitorovat i během noci. Kontrolovat se bude rybník i během čtvrtka.

Na místo musel dorazit i posypový vůz Správy a údržby silnic z Mnichova Hradiště. Silnice ve směru na Dobšín totiž zůstala po ropné skrvně naprosto nesjízdná. "Bude provedeno i označení místa dopravními značkami," dodal Koťátko.

Ropné látky se na silnici dostaly s největší pravděpodobností z poškozené nádrže nějakého z vozidel.

Boleslavský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů