Pátek, 19. dubna 2024

Ekologické pneumatiky míří i do třídy luxusních automobilů

Ekologické pneumatiky míří i do třídy luxusních automobilů

Bridgestone zahájil dodávky pneumatik POTENZA RE050 ECOPIA pro prvovýbavu vozů Mercedes-Benz Třídy S HYBRID Long

Ekologické pneumatiky ECOPIA pronikají i do třídy luxusních vozů

Společnost Bridgestone Corporation zahájila dodávky pneumatik POTENZA RE050 ECOPIA pro standardní výbavu vozů Mercedes-Benz Třídy S HYBRID Long. Pneumatika má rozměr 255/45 R18 99Y.


Pneumatika POTENZA RE050 ECOPIA Označení ECOPIA

Pneumatiky Bridgestone POTENZA se tradičně vyznačují dokonalou stabilitou při jízdě na mokru a na suchu. Nejnovější vývoj je navíc obdařil sníženým valivým odporem, a tak byl název POTENZA doplněn označením ECOPIA.

Výpočty emisí oxidu uhličitého v každém úseku životnosti pneumatiky od přípravy a zpracování surovin až po likvidaci ukázaly, že 87 %*1 celkových emisí CO2 připadá na fázi používání. Společnost Bridgestone je proto přesvědčena, že vývojem pneumatik s výrazně sníženým valivým odporem dokáže podstatně přispět k řešení světových ekologických problémů, mezi něž patří například globální oteplování. Nižším valivým odporem lze snížit spotřebu paliva, a tím i emise oxidu uhličitého.

Pod označením ECOPIA vyrábí Bridgestone pneumatiky s nejlepšími ekologickými parametry. Jejich konstrukce je proto důrazně zaměřena na snižování valivého odporu. Pneumatiky ECOPIA byly vyvinuty nejprve pro elektromobily v roce 1991. Na japonském trhu náhradní spotřeby se v roce 2002 objevily pneumatiky řady ECOPIA M881 a ECOPIA R221 pro nákladní vozidla a autobusy. Společnost Bridgestone uvedla v Japonsku na trh pneumatiky ECOPIA M812 pro lehké užitkové vozy v roce 2005 a v dubnu 2008 následovaly pneumatiky ECOPIA EP100 pro osobní vozy.

Bridgestone plánuje další rozšíření řady pneumatik ECOPIA o nové dezény, aby zvýšil jejich odbyt na světových trzích a podpořil zařazování těchto pneumatik do prvovýbavy nových automobilů. Bridgestone rozšíří nabídku ekologických produktů *3 zavedením technologií používaných u pneumatik ECOPIA (například NanoPro-Tech*2) do stávajících produktových řad.

1. Emise CO2 v různých fázích životnosti pneumatiky


Legenda:
Emise CO2 pneumatiky v průběhu její životnosti
Suroviny
Výroba (vývoj, výroba)
Distribuce (logistika, prodej)
Výrobek (fáze používání)
Likvidace (recyklace, likvidace)

Výpočet emisí CO2 pro každou fázi životnosti platí pro pneumatiku osobního vozu s rozměrem 185/70 R 14. Celkové emise CO2: 296,4 kg CO2/jednotku. (Zdroj: Japonská asociace výrobců pryže).

2.
Technologie NanoPro-Tech (Nanostructure-Oriented Properties Control Technology) je název pro metodu, která dodává pryži požadovanou speciální charakteristiku modifikacemi mikrostruktury materiálů na molekulární úrovni. Je to jedna z klíčových technologií společnosti Bridgestone. Aplikací technologie NanoPro-Tech ve vývoji nových materiálů dokázala společnost Bridgestone vyvinout pneumatiku, která vyniká jak sníženým valivým odporem, tak i vysokou bezpečností na mokrém povrchu.

3.
Ekologické pneumatiky jsou takové pneumatiky, které dosahují vynikající úrovně ekonomické efektivity a ochrany životního prostředí stanovené v přísných standardech společnosti Bridgestone. Takové pneumatiky se mohou pochlubit menším valivým odporem, nižší hmotností a menšími emisemi CO2 během jízdy v důsledku nižší spotřeby paliva. Obecně byly navrženy s ohledem na ochranu životního prostředí a nízkou úroveň spotřeby paliva.

www.car.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů