Pátek, 19. dubna 2024

Světelné znečištění je nejhorší v Praze

Světelné znečištění je nejhorší v Praze
Hlavní město je sídlo s největším světelným znečištěním v republice. Kvůli přílišné záři z pouličního osvětlení, reklam, nasvícených budov a obchodních center Pražané prakticky nemají šanci spatřit temnou oblohu s hvězdami.

"Praha je na tom nejhůř v republice, protože je to velká aglomerace a svítí na hony daleko," řekl Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd. Už 50 kilometrů od metropole lze podle něj vidět na horizontu nad městem zřetelnou záři.

Podílí se na tom i nevhodné lampy na ulicích, jejichž světlo nemíří na zem. Kvůli kulovitému nebo vypouklému tvaru krytu lamp svítí do stran nebo "pánubohu do oken".

"Nemohli jsme spát, lampa nám svítila přímo do ložnice," sdělila Andrea Š., která žije s rodinou v přízemním bytě ve Strašnicích. Trochu pomohlo, když dali do oken žaluzie.

Světelné znečištění nepříznivě ovlivňuje děje v přírodě a odborníci se domnívají, že má negativní dopad i na zdraví lidí. Nejčastěji se píše o vyšším výskytu rakoviny prsu, poruchách spánku, depresích a onemocnění srdce a cév.
Není přitom nutné hned kvůli tomuto riziku pozhasínat světla v ulicích. Podle Pavla Suchana by pomohlo následovat Slovinsko, kde mají do deseti let vyměnit nevhodné osvětlení za nové.

Petr ŠtěpánekPraha ale zatím nevydá vyhlášku, která by svícení na oblohu zakázala. "Nebráníme se tomu, ale spíš to necháme na našich nástupcích," řekl MF DNES radní Petr Štěpánek s poukazem na to, že do voleb zbývá pouhý rok a příprava vyhlášky by trvala mnohem déle.

Přesto se to v Praze zlepší. Společnost Eltodo, která má osvětlení ulic na starosti, dostala podle radního Štěpánka pokyn instalovat nové osvětlení nejen s ohledem na úspornost, ale i na omezení světelného znečištění. Lampy s plochým sklem, díky kterému se světlo nešíří do stran ani vzhůru, už jsou na celém Václavském náměstí nebo v ulici u O2 areny v Libni.

Autor: Alena Zvěřinová

praha.zeleni.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů